Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ ДЕШАВА НАШЕМ ОРГАНИЗМУ УКОЛИКО ПОЈЕДЕМО КОРУ БАНАНЕ? Ово сигурно НИСТЕ ЗНАЛИ о познатој воћки

19.03.2022. 19:01
Пише:
Србија Данас
kora banane
кора банане / Извор: Профимедиа

Док је плод банане мекан, и сладак, њена кора је тврда, влакнаста и благо горка.

Банане су једна од основних намирница афричког становништва, а изворно потичу из југоисточне Азије. Ово воће карактеристичне жуте боје је омиљено широм света и има изузетну нутритивну вредност

Док је плод банане мекан, и сладак, њена кора је тврда, влакнаста и благо горка. Ипак, ако вам је идеја да је поједете одвратна, не морате је јести без обрађивања - можете је ставити у блендер, па попити у густом соку који сте направили у комбинацији са другим воћем или је испржити, испећи или скувати.

ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА БАКТЕРИЈА ДО САД! Може се видети голим оком! НАУЧНИЦИ СТРАХУЈУ!

ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА БАКТЕРИЈА ДО САД! Може се видети голим оком! НАУЧНИЦИ СТРАХУЈУ!

МОНА ЛИЗА ЈЕ БИЛА БОЛЕСНА У ТРЕНУТКУ КАД ЈЕ ЛЕОНАРДО СЛИКАО: Научници открили, истраживања потврдила...

МОНА ЛИЗА ЈЕ БИЛА БОЛЕСНА У ТРЕНУТКУ КАД ЈЕ ЛЕОНАРДО СЛИКАО: Научници открили, истраживања потврдила...

Осим тога, што је банана зрелија, кора јој постаје све мекша и слађа. То се дешава зато што се природни хормон ове биљке звани етилен ослобађа када она сазри.

Етилен у интеракцији са шећерима и влакном у кори банане сложене шећере претвара и једноставне и ломи пектин, једну врсту влакна у бананама која их чини тврдим. Зато је банана све мекша што је старија.

Banana
Банана / Извор: Профимедиа/илустрација

Слатки део банане средње величине садржи значајан проценат препоручене дневне количине разних хранљивих материја:

- 12 одсто потребне дневне количине влакана, која помажу у варењу и смањују ризик од дијабетеса;

- 17 одсто потребне дневне количине витамина Ц, који је битан за имунитет и за раст и развој;

- 20 одсто потребне дневне количине витамина Б-6, који телу помаже да храну претвори у енергију

Banana
Банана / Извор: Профимедиа/илустрација

- 12 одсто потребне количине калијума, који помаже у развоју ћелија, ткива и органа у телу.

- 8 одсто магнезијума, који је битан за производњу енергије и регулисање нивоа глукозе и нивоа крвног притиска.

А ако банану поједете са кором, уносите још већу количину хранљивих материја, само увек оперите кору пре него што је поједете.