clear sky
23°C
02.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ŠTA SE DEŠAVA NAŠEM ORGANIZMU UKOLIKO POJEDEMO KORU BANANE? Ovo sigurno NISTE ZNALI o poznatoj voćki

19.03.2022. 19:01
Piše:
Srbija Danas
kora banane
kora banane / Izvor: Profimedia

Dok je plod banane mekan, i sladak, njena kora je tvrda, vlaknasta i blago gorka.

Banane su jedna od osnovnih namirnica afričkog stanovništva, a izvorno potiču iz jugoistočne Azije. Ovo voće karakteristične žute boje je omiljeno širom sveta i ima izuzetnu nutritivnu vrednost

Dok je plod banane mekan, i sladak, njena kora je tvrda, vlaknasta i blago gorka. Ipak, ako vam je ideja da je pojedete odvratna, ne morate je jesti bez obrađivanja - možete je staviti u blender, pa popiti u gustom soku koji ste napravili u kombinaciji sa drugim voćem ili je ispržiti, ispeći ili skuvati.

OTKRIVENA NAJVEĆA BAKTERIJA DO SAD! Može se videti golim okom! NAUČNICI STRAHUJU!

OTKRIVENA NAJVEĆA BAKTERIJA DO SAD! Može se videti golim okom! NAUČNICI STRAHUJU!

MONA LIZA JE BILA BOLESNA U TRENUTKU KAD JE LEONARDO SLIKAO: Naučnici otkrili, istraživanja potvrdila...

MONA LIZA JE BILA BOLESNA U TRENUTKU KAD JE LEONARDO SLIKAO: Naučnici otkrili, istraživanja potvrdila...

Osim toga, što je banana zrelija, kora joj postaje sve mekša i slađa. To se dešava zato što se prirodni hormon ove biljke zvani etilen oslobađa kada ona sazri.

Etilen u interakciji sa šećerima i vlaknom u kori banane složene šećere pretvara i jednostavne i lomi pektin, jednu vrstu vlakna u bananama koja ih čini tvrdim. Zato je banana sve mekša što je starija.

Banana
Banana / Izvor: Profimedia/ilustracija

Slatki deo banane srednje veličine sadrži značajan procenat preporučene dnevne količine raznih hranljivih materija:

- 12 odsto potrebne dnevne količine vlakana, koja pomažu u varenju i smanjuju rizik od dijabetesa;

- 17 odsto potrebne dnevne količine vitamina C, koji je bitan za imunitet i za rast i razvoj;

- 20 odsto potrebne dnevne količine vitamina B-6, koji telu pomaže da hranu pretvori u energiju

Banana
Banana / Izvor: Profimedia/ilustracija

- 12 odsto potrebne količine kalijuma, koji pomaže u razvoju ćelija, tkiva i organa u telu.

- 8 odsto magnezijuma, koji je bitan za proizvodnju energije i regulisanje nivoa glukoze i nivoa krvnog pritiska.

A ako bananu pojedete sa korom, unosite još veću količinu hranljivih materija, samo uvek operite koru pre nego što je pojedete.