Лекар јео 28 јаја недељно - ево шта му се догодило
Ендокринолог је желео да провери како ће промена утицати на ниво холестерола.
Иако су лекари више пута покушавали да разбију мит да конзумација јаја подиже ниво холестерола, многи људи и даље верују у ову тврдњу. Против тог увреженог мишљења стао је и ендокринолог др Дип Дута, који је свој лични експеримент поделио на друштвеној мрежи X, преноси Тимес оф Индиа.
Др Дута је открио да је током више од 18 месеци свакодневно конзумирао по четири јаја – укупно 28 јаја недељно. Резултати његових анализа показали су да овакав режим исхране није негативно утицао на липидни статус. Како наводи Срећна Република, ендокринолог нема повишен ниво холестерола нити триглицерида.
Иако једно жуманце садржи око 186 мг холестерола, стручњаци наглашавају да холестерол из хране има минималан утицај на ниво холестерола у крви. Када се унос холестерола повећа, тело реагује тако што га јетра производи мање – што представља природни механизам саморегулације.
Научне студије показују да код око 70 одсто људи конзумација јаја не изазива пораст холестерола у крви. Код преосталих 30 одсто може доћи до благог повећања, али то најчешће не представља ризик по здравље срца. Уз то, јаја могу допринети повећању нивоа „доброг“ ХДЛ холестерола, што се показало и у случају др Дуте.
Ендокринолог је истакао да му се, поред пораста ХДЛ холестерола, смањила и телесна тежина – изгубио је 12 килограма. Последњих девет месеци фокусирао се на унос салата и свакодневну физичку активност, трчећи између три и пет километара дневно, уз редовну конзумацију јаја.