Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Уз помоћ ОВОГ ТРИКА конобари добијају огроман БАКШИШ: Ево каквом тактиком се служе

18.05.2024. 19:54
konobar
конобар / Извор: Shutterstock

Бивши шеф ФБИ-ја Крис Вос открио је трик који конобари користе да би повећали свој бакшиш за чак 70%

Овај једноставан, али ефективан трик је понављање наруџбине муштерије.

У једном истраживању спроведеном на Универзитету у Нијмегену, половини особља у ресторану је речено да прима наруџбине као и обично, док је другој половини речено да вербално понавља наруџбине муштерија.

На пример, ако муштерија наручи један хамбургер, конобар треба да каже: "Један хамбургер."

Ова техника, названа "пресликавање", базирана је на психолошкој чињеници да људи воле људе који се понашају као они.

konobar
конобар / Извор: Shutterstock

Пресликавање ствара осећај сличности и симпатичности код гостију, што резултира већим напојницама, пише ладбибле.

Гости се осећају схваћено и цењено када конобар понавља њихове речи, што их подстиче да оставе већу напојницу.

Овај трик може бити користан не само за конобаре који желе да повећају своју зараду, већ и за госте који могу препознати ову тактику и свесно одлучити о висини напојнице.