Знате ону црвену течност која цури из шницле? То НИЈЕ КРВ
Све у шта сте веровали је лаж.
Ако наручите шницлу која није препечена, вероватно ћете видети месо окупано у барици црвене течности. Ако купите месо у месари, иста ствар - та црвена течност у кеси.
Вероватно сте мислили да је то крв, зар не? Е па, није.
У питању је заправо протеин који сва бића имају у мишићном ткиву. Зове се миоглобин и он носи кисеоник кроз мишиће. Када се помеша са водом и другим пигментима, добија се црвена течност.
Према томе, ако неко наручи препечену шницлу, јер "не воли крв", искористите прилику да се направите паметни и кажете им шта је заправо у питању. И даље је црвена течност која цури из мртве животиње, па их можда нећете убедити да је свеједно, али бар можете да им покажете да знате више од њих. То је главна ствар.
Такође, миоглобин је оно што месу даје црвену боју. Када се спрема, миоглобин потамни, и зато вара шницла мења боју током печења.
Многи људи мисле да црвена боја даје месу "свеж" изглед. Толико чак, да неки месни прерађивачи користе угљен моноксид како би "заробили" миоглобин тако да не цури из меса. Каква лаж!
Много лажете? Ево шта радите свом мозгу!
У ствари, најсвежије месо ће имати црвено-љубичасту нијансу, али и ако наиђете на месо које делује браон или сиво, то не значи обавезно да није за јело. Битно је да се не осећа непријатан мирис и да се термички обради што пре, јер браон или сива боја на сировом месу значи да је стајало 3-4 дана и да су бактерије почеле да се госте њиме пре вас.