clear sky
18°C
21.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.611
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Znate onu crvenu tečnost koja curi iz šnicle? To NIJE KRV

20.05.2017. 10:24
Piše:
Srbija Danas
Sečenje mesa
Sečenje mesa / Izvor: Foto: Giphy Printscreen

Sve u šta ste verovali je laž.

Ako naručite šniclu koja nije prepečena, verovatno ćete videti meso okupano u barici crvene tečnosti. Ako kupite meso u mesari, ista stvar - ta crvena tečnost u kesi.

Verovatno ste mislili da je to krv, zar ne? E pa, nije.

U pitanju je zapravo protein koji sva bića imaju u mišićnom tkivu. Zove se mioglobin i on nosi kiseonik kroz mišiće. Kada se pomeša sa vodom i drugim pigmentima, dobija se crvena tečnost.

Prema tome, ako neko naruči prepečenu šniclu, jer "ne voli krv", iskoristite priliku da se napravite pametni i kažete im šta je zapravo u pitanju. I dalje je crvena tečnost koja curi iz mrtve životinje, pa ih možda nećete ubediti da je svejedno, ali bar možete da im pokažete da znate više od njih. To je glavna stvar.

LUDAČKI SVADBENI OBIČAJI: Naša braća to rade NA GROBLJU, neki piju iz WC ŠOLJE, a evo gde se cene DEBELE MLADE

Takođe, mioglobin je ono što mesu daje crvenu boju. Kada se sprema, mioglobin potamni, i zato vara šnicla menja boju tokom pečenja.

Mnogi ljudi misle da crvena boja daje mesu "svež" izgled. Toliko čak, da neki mesni prerađivači koriste ugljen monoksid kako bi "zarobili" mioglobin tako da ne curi iz mesa. Kakva laž!

Mnogo lažete? Evo šta radite svom mozgu!

U stvari, najsvežije meso će imati crveno-ljubičastu nijansu, ali i ako naiđete na meso koje deluje braon ili sivo, to ne znači obavezno da nije za jelo. Bitno je da se ne oseća neprijatan miris i da se termički obradi što pre, jer braon ili siva boja na sirovom mesu znači da je stajalo 3-4 dana i da su bakterije počele da se goste njime pre vas.