ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ: Ево шта смете, а шта не смете да једете ако пијете лекове за холестерол
Многи мисле да уз лекове могу да једу шта год пожеле.
Специјалисти интерне медицине Милка Раичевић, нутрициониста из ДЗ Палилула, често се суочавају с пацијентима који самоуверено изјављују "Пијем лекове за холестерол, могу да једем
шта пожелим", иако у тој тврдњи нема ни трунке истине.
– Када ниво холестерола достигне забрињавајуће размере, лекар ће вам прописати одговарајуће лекове, али уз њих нећете добити дозволу да једете и пијете све што вам душа пожели. Лекови неће анулирати последице лоше исхране, јер делотворна терапија захтева и промену начина живота – истиче Милка Раичевић у интервјуу за "Блиц жену" и наводи смернице којих се треба придржавати.
ХРАНИТЕ СЕ МЕДИТЕРАНСКИ
Медитеранска храна, која се заснива на воћу, поврћу, интегралним житарицама, маслиновом уљу, орасима, пасуљу и риби, доказано смањује ниво масноће у крви, а и ризик од срчаних болести за чак 30 одсто.
ПАЗИТЕ НА СКРИВЕНИ ШЕЋЕР
Сви знамо да колачи повећавају ниво шећера у крви, али нико не мисли на шећер скривен у јогурту, кифлама, газираним пићима... Прекомеран унос шећера утростручује ризик од ниског нивоа доброг холестерола. Правило је једноставно – мање шећера, виши ХДЛ, ниски триглицериди.
ИЗБЕГАВАЈТЕ ГРЕЈПФРУТ
Грејпфрут у контакту с лековима за холестерол може да доведе до компликација, да статине унете лековима претвори у непријатеље. А кривац су фуранокумарини, компоненте које утичу на то како ваше тело разлаже статине. Могу повисити ниво статина у крвотоку и узроковати потенцијалну токсикацију. Ако не користите лекове, грејп је добродошао. Један дневно за месец дана снижава холестерол за чак 15,5 одсто.
НЕ ПРЕСКАЧИТЕ ДОРУЧАК
Доручак је најважнији оброк за ваше срце. Ако га прескачете, можете повећати ниво холестерола, а ризик од срчаног удара за чак 27 одсто. Али не почињите дан прженом сланином или кобасицама. Месо сведите на минимум, а једно јаје дневно права је мера.
НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ С ВИНОМ
Нема потребе да за вечером прескачете чашу вина. Алкохол у умереним количинама може допринети повећању ХДЛ, доброг холестерола, а ако пијете више од једне чаше, угрожавате срце и јетру. Избегавајте коктеле, поготово ако имате повишене триглицериде.
НЕ ОДБАЦУЈТЕ МАСНОЋЕ
Масти имају лошу репутацију, али не све. Транс-масти нису дозвољене, што значи да треба избегавати готова паковања колача, кафу с кримером, замрзнуте пице... јер садрже делимично хидрогенизована уља. И засићене масти су у реду, али умерено, а далеко најбоље су оне у орасима, маслиновом уљу, авокаду, риби јер побољшавају холестерол и снижавају ниво триглицерида.
СЛАДИТЕ СЕ ЧОКОЛАДОМ
Установљено је да тамна чоколада снижава ниво лошег холестерола за 20 одсто, а за чак толико повећава и ниво доброг холестерола. То је вероватно због флавоноида, антиоксиданата који утичу на здравље срца. Бирајте ону са 70 одсто какаоа или више.
СИР? ЈЕДИТЕ ГА СЛОБОДНО
Дански истраживачи су шест недеља редовно испитаницима давали по 141 грам масног сира. Иако су уносили више од уобичајене количине масти, њихов лош холестрол није се померио. Дакле, дневно не једите више од 100 до 150 грама масног сира, а бели крављи сир је свакако бољи избор.
Овај доручак многи практикују, али је нешто НАЈГОРЕ што можете да урадите за ваше тело!