OVO MORATE ZNATI: Evo šta smete, a šta ne smete da jedete ako pijete lekove za holesterol
Mnogi misle da uz lekove mogu da jedu šta god požele.
Specijalisti interne medicine Milka Raičević, nutricionista iz DZ Palilula, često se suočavaju s pacijentima koji samouvereno izjavljuju "Pijem lekove za holesterol, mogu da jedem
šta poželim", iako u toj tvrdnji nema ni trunke istine.
– Kada nivo holesterola dostigne zabrinjavajuće razmere, lekar će vam propisati odgovarajuće lekove, ali uz njih nećete dobiti dozvolu da jedete i pijete sve što vam duša poželi. Lekovi neće anulirati posledice loše ishrane, jer delotvorna terapija zahteva i promenu načina života – ističe Milka Raičević u intervjuu za "Blic ženu" i navodi smernice kojih se treba pridržavati.
HRANITE SE MEDITERANSKI
Mediteranska hrana, koja se zasniva na voću, povrću, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orasima, pasulju i ribi, dokazano smanjuje nivo masnoće u krvi, a i rizik od srčanih bolesti za čak 30 odsto.
PAZITE NA SKRIVENI ŠEĆER
Svi znamo da kolači povećavaju nivo šećera u krvi, ali niko ne misli na šećer skriven u jogurtu, kiflama, gaziranim pićima... Prekomeran unos šećera utrostručuje rizik od niskog nivoa dobrog holesterola. Pravilo je jednostavno – manje šećera, viši HDL, niski trigliceridi.
IZBEGAVAJTE GREJPFRUT
Grejpfrut u kontaktu s lekovima za holesterol može da dovede do komplikacija, da statine unete lekovima pretvori u neprijatelje. A krivac su furanokumarini, komponente koje utiču na to kako vaše telo razlaže statine. Mogu povisiti nivo statina u krvotoku i uzrokovati potencijalnu toksikaciju. Ako ne koristite lekove, grejp je dobrodošao. Jedan dnevno za mesec dana snižava holesterol za čak 15,5 odsto.
NE PRESKAČITE DORUČAK
Doručak je najvažniji obrok za vaše srce. Ako ga preskačete, možete povećati nivo holesterola, a rizik od srčanog udara za čak 27 odsto. Ali ne počinjite dan prženom slaninom ili kobasicama. Meso svedite na minimum, a jedno jaje dnevno prava je mera.
NE PRETERUJTE S VINOM
Nema potrebe da za večerom preskačete čašu vina. Alkohol u umerenim količinama može doprineti povećanju HDL, dobrog holesterola, a ako pijete više od jedne čaše, ugrožavate srce i jetru. Izbegavajte koktele, pogotovo ako imate povišene trigliceride.
NE ODBACUJTE MASNOĆE
Masti imaju lošu reputaciju, ali ne sve. Trans-masti nisu dozvoljene, što znači da treba izbegavati gotova pakovanja kolača, kafu s krimerom, zamrznute pice... jer sadrže delimično hidrogenizovana ulja. I zasićene masti su u redu, ali umereno, a daleko najbolje su one u orasima, maslinovom ulju, avokadu, ribi jer poboljšavaju holesterol i snižavaju nivo triglicerida.
SLADITE SE ČOKOLADOM
Ustanovljeno je da tamna čokolada snižava nivo lošeg holesterola za 20 odsto, a za čak toliko povećava i nivo dobrog holesterola. To je verovatno zbog flavonoida, antioksidanata koji utiču na zdravlje srca. Birajte onu sa 70 odsto kakaoa ili više.
SIR? JEDITE GA SLOBODNO
Danski istraživači su šest nedelja redovno ispitanicima davali po 141 gram masnog sira. Iako su unosili više od uobičajene količine masti, njihov loš holestrol nije se pomerio. Dakle, dnevno ne jedite više od 100 do 150 grama masnog sira, a beli kravlji sir je svakako bolji izbor.
Ovaj doručak mnogi praktikuju, ali je nešto NAJGORE što možete da uradite za vaše telo!