Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЗЕ ТИКВУ И ПРЕТВОРИ ЈЕ У... : Пепељугина пуњена бундева на два начина

22.10.2016. 18:42
Пише:
Србија Данас
Pepeljuga u kočiji napravljenoj od bundeve
Пепељуга у кочији направљеној од бундеве / Извор: Профимедиа

Пошто Пепељуга на балу очара принца, њих двоје живе срећни до краја живота – а један од разлога је и то што је Пепељуга правила пуњену бундеву!

Да бисте и ви предстојеће празнике прославили како ваља и заронили у свет бајки, данас вам поклањамо два рецепта за пуњену бундеву – слани и слатки. Напомињемо да је слатки начин пуњења бундеве идеалан за дане поста, посебно за Бадњи дан – због традиционалног служења сувог воћа.

Према томе, потрудите се да нађете неке мање бундеве, па макар пунили и по две за један оброк – ако сте баш незасити.О величини бундева нереално је говорити – наравно, не очекујте да ће испасти идеално ако бундеву од 20кг напуните са пола килограма меса. А тешко ћете је и сместити у обичан шпорет, као Пепељугине полусестре своја огромна стопала у њену стаклену ципелицу.

БАШТА У БУНДЕВИ

Потребно:

  • бундева
  • 600г свињетине
  • 3 шаргарепе
  • 2 главице црног лука
  • 350г печурака
  • 250г кромпира
  • 100г парадајза
  • везица першуна
  • црни бибер у зрну
  • со
  • 2 ловорова листа
  • уље
  • ½ шоље црног вина
  • качкаваљ

Припрема:

Најпре одсеците капак, односно поклопац бундеве (онај на коме је дршка), па је потом издубите кашиком и посолите. Уклоните семенке и жилави део бундеве.
У посебан суд сложите свињетину сецкану на коцкице, па динстајте. Додајте шаргарепу исецкану на колутове, коцкице кромпира и лук исецкан на ребарца. Залијте вином и оставите да се динста, па кад све омекне, додати печурке сечене на пола. Зачините сољу и бибером. За пет минута додајте ситно сецкан парадајз – оставите да прокрчка, па додајте ситно сецкан першун. Додајте у фил два листа ловора, оа напуните бундеву. Поклопите је и дршку умотајте фолијом, да не изгори.
Ставите пуњену бундеву у плех у који сте налили мало воде. Пеците два сата у умерено загрејаној рерни. Потом скините капак, нарендајте качкаваљ и пеците још пола сата откривено.

П.С. - Предлажемо вам и да у фил додате мало кускуса или пиринча.

Slana punjena bundeva
Слана пуњена бундева / Извор: Профимедиа

БАДЊЕ ВЕЧЕ УЗ БУНДЕВУ

Потребно:

  • бундева
  • мед
  • цимет
  • две супене кашике сувог грожђа
  • две супене кашике сувих кајсија
  • по две супене кашике разног сувог воћа – по укусу
  • рум
  • крушке
  • орашасти плодови (орах, лешник, бадем, индијски орах...)

Припрема:

Slatka punjena bundeva
Слатка пуњена бундева / Извор: Профимедиа

Бундеву исеците и издубите како је описано у претходном рецепту. Премажите унутрашњост бундеве медом и поспите циметом – овај зачин ће јој посебно пријати. Потопите суво воће у рум, па – кад набубри – процедите га и замешајте са сецканим крушкама и орашастим плодовима. Можете додати цимет и у фил, а потом напуните бундеву. Одозго богато прелијте медом. Бундеву ставите у плех па налијте мало воде поред. Прекријте бундеву фолијом и пеците у умерено загрејаној пећници, да омекне.