Спремите посни ГРАШАК НА ВОДИ - Ручак на кашику за дане поста, спрема се за пар минута, брзо и укусно
Ако желите да ових дана избегнете суву храну и конзумацију превише хлеба и теста, трудите се да увек имате неко кувано јело на менију и доста салате.
Грашак је одличан избор у време поста јер је веома хранљив, а уз додатак кромпира биће још бољи. Спремите га и сервирајте уз омиљени хлеб и неки посни намаз или салату.
Састојци:
- 2 мање главице лука
- 250 г грашка (може и из конзерве чак)
- 1 већи кромпир
- 1-2 шаргарепе(по избору)
- со
- бибер
- вегета
Хладна запршка:
- пола шоље воде
- око 3 кашике брашна
- 1 кашика алеве паприке
Ољуштити лук и исећи га на коцкице, осолити, додати воду и ставити да се добро скува, а за то време припремити поврће (кромпир, шаргарепу и грашак).
Кромпир и шаргарепицу исецкати ситно на коцкице, и ставити да се кува са луком. Уколико је грашак из козерве, њега ставити мало касније, а уколико је свеж, и њега одмах ставити у воду и кувати са осталим поврћем. Наравно додати вегету, бибер, а кад је грашак скуван, додати хладну запршку.
У шољици воде (све зависи од величине шоље и жељене густине запршке) умутити воду, брашно и алеву паприку, усути у грашак и оставити још неко време на слабијој ватри да се кува. И ручак је готов.
За оне које воле, укусно је и уколико пре сам крај додате кувани парадајз из флаше да употпуните укус.
Уколико постите на уљу, а не на води, може топла запршка, на уљу пропржити брашно и алеву паприку и опет преути у грашак, и оставити неко време да се кува.
Савет плус је и да уколио волите зачине додате кари, укуси се веома добро слажу.