Да ли јаја са МАЛОМ ПУКОТИНОМ можете да ЈЕДЕТЕ?
Ако вам се десило да приметите пукотину на јајету када се вратите из продавнице, нисте једини. Али шта тада урадити?
Прво је важно да размислите када је јаје напукло. Ако сте га већ купили оштећеног, најбоље је да га баците или ставите у компост. Разлог је једноставан – кроз пукотину бактерије лако улазе у јаје, а не можете знати колико дуго је стајало такво на полици. Према подацима УСДА, ризик од контаминације у тим случајевима је велики.
Најопаснија су јаја са великим пукотинама, јер имају већу вероватноћу да садрже салмонелу, показала су истраживања.
Ако се, међутим, јаје разбило тек код вас код куће, онда га ипак можете искористити. Препорука је да га одмах разбијете, сипате у чисту посуду с поклопцем и чувате у фрижидеру до два дана. Ако сте разбили више јаја него што можете појести у том периоду, увек их можете искористити за рецепте који се замрзавају и касније подгревају.
Још једна добра вест је да кувањем или пржењем на довољно високој температури (71°Ц и више) можете уништити бактерије попут салмонеле. Зато је важно да их у потпуности термички обрадите – било да правите кајгану, кувана јаја или печене посластице, тако ћете бити сигурни да нема ризика.