Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Оплемените ПОСНИ ЈЕЛОВНИК рецептима из ХИЛАНДАРСКЕ КУХИЊЕ! Јеромонах Онуфрије поручује да и МОНАСИ једу ПЉЕСКАВИЦЕ - ево какве!

06.12.2023. 14:42
Пише:
Србија Данас
Jeromonah Onufrije
Јеромонах Онуфрије / Извор: Фото: Youtube printscreen/onufritis

Светогорски монаси придржавају се строге дијете која се темељи на принципима православне поста. Њихова исхрана усклађена је с црквеним постовима и традицијом, а обилује витаминима и влакнима и укусима. Иако никада не једу месо, а у време Великог поста оброци су само једном дневно, они никада не гладују. Јеромонах Онуфрије, кувар са Свете горе, издао је и књиху рецепата, ево три рецепта за хиландарске пљескавице, посне пирошке и хлебчиће са маслинама

Познато је да се суочавање с тамним силама, страстима и погрешним начином живота може водити искључиво најмоћнијим оружјем - молитвом и постом. Монаси практикују пост, бдење и молитву, па је и сама трпеза на Светој гори истински монашка, углавном састављена од посних јела.

Бројни посетиоци Свете горе су, унаточ строгој дијети, открили колико је храна укусна. Отац Онуфрије, први монах с Хиландара, одлучио је поделити тајне манастирске кухиње стварањем "Светогорског кувара" и открио нам је да храна има посебан "зачин" - молитву и љубав. Ове рецепте издваја!

Да се НОВА ГОДИНА не претвори у КОШМАР! Болничар открива 3 ОПАСНОСТИ које вребају са ваше ЈЕЛКЕ које могу да УГРОЗЕ ДЕЦУbeba

Да се НОВА ГОДИНА не претвори у КОШМАР! Болничар открива 3 ОПАСНОСТИ које вребају са ваше ЈЕЛКЕ које могу да УГРОЗЕ ДЕЦУ

Хара МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ налик КОРОНИ! Стручњаци сумњају да је то БОЛЕСТ из ПРОШЛОГ ВЕКА - "Страхујемо од нове ЕПИДЕМИЈЕ"pandemija

Хара МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ налик КОРОНИ! Стручњаци сумњају да је то БОЛЕСТ из ПРОШЛОГ ВЕКА - "Страхујемо од нове ЕПИДЕМИЈЕ"

Годинама припремајући монашку храну у складу с древним хиландарским рецептурама, отац Онуфрије је посвећено истраживао и разноврсност трпезе других монашких заједница на Светој Гори. Дивећи се истовременој једноставности припреме, богатству укуса и окрепљујућој снази светогорских јела, упијао је и доживљаје и знања који су се прелили изван граница кулинарских искустава и претворили се у открића детаља из живота светогорских монаха које је пренео у овај јединствени кувар.

- Овим куваром желим да приближим и дочарам Свету Гору свима онима који нису у могућности да је посете, а пре свега нашим сестрама и мајкама које су othranile будуће светогорске монахе, поручује јеромонах Онуфрије.

Више од 140 изузетно лако примењивих рецепата и стотине фотографија начињених специјално за потребе књиге откривају универзално примењиве принципе светогорске исхране који представљају основу здравог живота и унутрашњег задовољства.

Из "Светогоеског кувара"издвојили смо три рецепта који могу да вам послуже у току Божићног поста. Захваљујући њима осећите чар Хиландара бар на овај начин.

Посне пирошке са сојиним сиром

(спремају се и користе када је пост разрешен на уљу)

Потребно:

  • 1 кг белог брашна
  • 20 гр. сувог квасца
  • солиж
  • шећера
  • млаке воде

Припрема:

Брашно, квасац, шећер, со и вода се замесе у фину уједначену масу, тако да се одлепљује од посуде. Затим се маса остави око 1х да одлежи. Све се изручи на дрвену плочу, развије се и сече на квадратиће. У сваки комадић се завије мало сојиног тофу сир који се предходно исече на штанглице. Сваки комад се увије у тесто и пржи на врелом уљу.

Sveta gora
Света гора / Извор: Фото: Youtube printscreen/TOP BOX ТВ

Хлепчићи са маслинама

Ови хлепчићи су веома здрава и укусна храна који Грци радо једу у мрсне дане. У грчким пекарама врло често се поред осталог пецива налази овај специјалитет.

Тесто:

  • 1 кг брашна
  • квасац
  • вода
  • маслиново уље

Замеси се 1 кг брашна са квасацем и водом у тесто које се остави да ускисне око 1 х. Тесто је потеребно замесити нешто тврђе као за хлеб. Затим се премеси и остави још 10 минута да одстоји. Од ове смесе се одвоји пет лоптица од по 200 гр. Сваки комад се добро развије. током развијања се маже маслиновим уљем  све док не почне да се фино тегли под прстима.

Надав:

  • сецкане очишћене маслине на колутиће
  • црни лук
  • кечап

Исецкане маслине се помешају са црним луком и кечапом према укусу и посоли се.

Надев се наноси на тесто а затим се тесто умота у ролнице које се затворе на крајевима а затим лагано руком притисне да се ролнице спљоште. Поставе се у плех који је намазан маслиновим уљем и пеку на температури од 220 °Ц.

hilandarske pljeskavice
хиландарске пљескавице / Извор: Фото: Youtube printscreen/Kuhinja Валентина Машковић

Хиландарске пљескавице

Потребно:

  • 300 гр. соје у љуспицама
  • 2 главице црног лука
  • зачини
  • брашно

Соју у љуспицама држати потопљену у врелој води 5 минута а потом је добро исцедити. Лук исецкати што ситније и додати у смесу од соје. Затим зачинити по укусу (со, бибер, вегета, траве као што су босиљак, першун, оригано и сл. већ према укусу). Додати брашно тако да се могу умесити пљескавице. Пржити на маслиновом уљу и сревирати уз помфрит или пире кромпир.

У време када није пост хиландарци овој смеси додају и два цела јајета.