Subota 24. feb 2024.
beba

Da se NOVA GODINA ne pretvori u KOŠMAR! Bolničar otkriva 3 OPASNOSTI koje vrebaju sa vaše JELKE koje mogu da UGROZE DECU

Foto: Shutterstock
Božićna jelka, sa svojim sjajem i ukrasima, donosi radost i prazničnu atmosferu u domove širom sveta. Međutim, za roditelje sa malom decom, ova tradicija može predstavljati određene opasnosti, posebno one od gušenja, koje treba uzeti u obzir kako bi se obezbedila sigurnost najmlađih članova porodice. Osim toga, može dovesti i do pojave alergija, pa budite jako oprezni

Polako se bliži Nova godina i mnogi su već krenuli da dekorišu svoj dom i obave omiljenu prazničnu aktivnost - okite jelku. Praznicima se posebno raduju deca, kao i roditelji koji žele da ovi novogodišnji i božićni praznici budu najlepši do sad za njihove mališane (i tako svake godine).

Međutim, urpavo oni koji imaju bebu ili malo dete koje puzi okolo, moraju da obrate mnogo više pažnje, jer svetleće lampice i sjajne kuglice koje krase vaše drvo mogu prouzrokovati neželjene nesreće. Tim pedijatrijskih medicinskih sestara iza stranice za edukaciju o prvoj pomoći za bebe i decu "CPR Kids" upozorio je na opasnosti koje vaša jelka predstavlja za vaše mališane.

Hara MISTERIOZNA BOLEST nalik KORONI! Stručnjaci sumnjaju da je to BOLEST iz PROŠLOG VEKA - "Strahujemo od nove EPIDEMIJE"pandemija

Hara MISTERIOZNA BOLEST nalik KORONI! Stručnjaci sumnjaju da je to BOLEST iz PROŠLOG VEKA - "Strahujemo od nove EPIDEMIJE"

Nekada je dobro da VAS dočeka "HLADAN TUŠ" - Niske temperature VODE pomažu i kod UBRZAVANJA cirkulacijeruke

Nekada je dobro da VAS dočeka "HLADAN TUŠ" - Niske temperature VODE pomažu i kod UBRZAVANJA cirkulacije

Kejsi de Farija, koja stoji iza stranice, je rekla: - Lako je zaboraviti da sezonske dekoracije u kući treba da budu prilagođene bebama, čak i ako ste inače pažljivi prilikom provere stvari!

Navela je opasnosti božićnih ukrasa koje možda nisu bile u vašem fokusu.

Kuglice

Kejsi je podelila sliku kako bi ilustrovala važnost zaštite drveta i ukrasa kako bi bebe bile sigurne. Možda ste već obratili pažnju na to da ukrasite drvo kuglicama koje se ne razbijaju i izostavili ste posebno male ukrase iz straha da ih mališani ne stave u usta. Međutim, Kejsi upozorava roditelje da budu pažljivi i na ukrase čiji delovi nisu pravilno pričvršćeni.

Gornji deo nekih kuglica na koji je kanap pričvršćen ponekad je odvojiv i drže ga dve male metalne nožice koje ulaze u ornament. Slika koju je podelila pokazuje dete koje je progutalo odvojivi deo sa vrha kuglice, ali je srećom bilo dovoljno vazdušnog prostora da diše dok su ga uklonili, kako je napisala Kejsi.

ukras
Foto: Instagram printscreen/tinyheartseducation

Baterije

Jedna mama je dodatno upozorila roditelje da obrate pažnju na baterije božićnih lampica. Podelila je svoje iskustvo gde je baterija procurila iz jedne od lakih baterija, što je izazvalo opekotine kiselinom.

Kejsi je zahvalila mami na upozorenju i podsetila druge roditelje da budu oprezni. Baterije u obliku dugmadi, koje su poznate po tome što su opasne za radoznalu decu, takođe su nešto na šta roditelji treba posebno da obrate pažnju.

Svetla

Svetleći niz lampica koje krase vaše drvo je još jedan predmet koji je najbolje držati izvan domašaja dece. Uvek proverite da li je neka od sijalica otpala, jer su dovoljno male da ih mališani mogu pokupiti i progutati. Medicinski direktor hitne pomoći St John, Lin Tomas, takođe savetuje da pregledate kablove kako biste proverili da li postoje oštećenja ili habanje. Ne koristite svetla ako primetite bilo koju od ovih stvari. Umesto toga, trebalo bi da ih bezbedno odložite.

stavljanje zvezde na vrh jelke
Foto: Profimedia

KAKO MOŽETE DA ZAŠTITITE SVOJE DRVO?

Kejsi je postavljala ogradicu da zaštiti svoje božićno drvce dok su joj deca bila mala. Blokada zvuči kao ekstremna mera, ali je svakako efikasna u održavanju mališana daleko od opasnosti od kuglica i svetala. Takođe možete razmotriti podizanje drveta kako biste ukrase držali izvan dosega, odsecanjem donjih grana.

Takođe, možete koristiti ukrase od papira i pompona kako biste bili potpuno sigurni da se neće razbiti, ili postaviti zvonce na donje grane kako biste bili upozoreni na malu istraživačku radoznalu ruku.

Osim toga, prašina sa jelke može izazvati alergije, kao i prirodno drvo. Potrebno je očistiti i jelku i ukrase i uveriti se da vaše dete nije alergično.

 

Vremenska prognoza
Umerena kiša
14 Beograd