Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Прљав роштиљ квари УКУС МЕСА! Ево како да га НАЈБОЉЕ ОЧИСТИТЕ и припремите за употребу

28.04.2023. 10:47
Пише:
Србија Danas/telegraf.rs
Roštilj
Роштиљ / Извор: Shutterstock

Чист роштиљ значи укусан роштиљ!

Сезона роштиљања је почела, а то значи да је време да припремите роштиљ за честу употребу. Најважније је да га темељно очистите, јер су се на њему (за)пекли ћевапи и остало месо. Осим тога, вероватно да на њему има прашине, паучине и остале прљавштине.

Прљави роштиљ није добар из очигледних разлога, преостали скорени и загорели остаци хране могу се залепити за свеже месо које печете, уништити му укус, а стара масноћа може проширити на јело и штетне бактерије.

Због ОВИХ свакодневних животних навика СТРАДАЈУ БУБРЕЗИ - Ево шта је потребно да промените

Због ОВИХ свакодневних животних навика СТРАДАЈУ БУБРЕЗИ - Ево шта је потребно да промените

Врхунске САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА по провереном бакином рецепту (ВИДЕО)

Врхунске САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА по провереном бакином рецепту (ВИДЕО)

Али, ако решетке чистите четком, комадићи који су се одломили с четке могу остати на решетки, а после са храном завршити у вашем желудцу и изазвати низ здравствених проблема. Срећом, постоји решење, најлакша и најсигурнија метода чишћења решетке за роштиљ је она за коју вам само треба крпа, хватаљке и неколико комада алуминијумске фолије.

roštilj
роштиљ / Извор: Профимедиа

Чишћење роштиља никад није било лакше: 

1. Старом крпом (важно је да је сува) пребришите решетку и отклоните све комадиће и мрље од прошлог коришћења.

2. Прекријте решетку са једним или два слоја алуминијумске фолије и максимално угрејте решетку. Потом оставите да одстоји прекривена фолијом отприлике 25 минута.

Roštilj
Роштиљ / Извор: Профимедиа

3. Угасите ватру и оставите да се роштиљ охлади. Помоћу хватаљки отклоните фолију. Искористите крпу да обришете прљавштину која треба да се претвори у прах.

Ваш роштиљ је сада чист, без опасности по здравље и нежељених комада хране. И убудуће, након сваког коришћеја роштиља искористите алуминијску фолију на описан начин и добро очистите роштиљ.