clear sky
23°C
11.05.2024.
Beograd
eur
117.1305
usd
108.6856
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Prljav roštilj kvari UKUS MESA! Evo kako da ga NAJBOLJE OČISTITE i pripremite za upotrebu

28.04.2023. 10:47
Piše:
Srbija Danas/telegraf.rs
Roštilj
Roštilj / Izvor: Shutterstock

Čist roštilj znači ukusan roštilj!

Sezona roštiljanja je počela, a to znači da je vreme da pripremite roštilj za čestu upotrebu. Najvažnije je da ga temeljno očistite, jer su se na njemu (za)pekli ćevapi i ostalo meso. Osim toga, verovatno da na njemu ima prašine, paučine i ostale prljavštine.

Prljavi roštilj nije dobar iz očiglednih razloga, preostali skoreni i zagoreli ostaci hrane mogu se zalepiti za sveže meso koje pečete, uništiti mu ukus, a stara masnoća može proširiti na jelo i štetne bakterije.

Zbog OVIH svakodnevnih životnih navika STRADAJU BUBREZI - Evo šta je potrebno da promenite

Zbog OVIH svakodnevnih životnih navika STRADAJU BUBREZI - Evo šta je potrebno da promenite

Vrhunske SARMICE OD ZELJA po proverenom bakinom receptu (VIDEO)

Vrhunske SARMICE OD ZELJA po proverenom bakinom receptu (VIDEO)

Ali, ako rešetke čistite četkom, komadići koji su se odlomili s četke mogu ostati na rešetki, a posle sa hranom završiti u vašem želudcu i izazvati niz zdravstvenih problema. Srećom, postoji rešenje, najlakša i najsigurnija metoda čišćenja rešetke za roštilj je ona za koju vam samo treba krpa, hvataljke i nekoliko komada aluminijumske folije.

roštilj
roštilj / Izvor: Profimedia

Čišćenje roštilja nikad nije bilo lakše: 

1. Starom krpom (važno je da je suva) prebrišite rešetku i otklonite sve komadiće i mrlje od prošlog korišćenja.

2. Prekrijte rešetku sa jednim ili dva sloja aluminijumske folije i maksimalno ugrejte rešetku. Potom ostavite da odstoji prekrivena folijom otprilike 25 minuta.

Roštilj
Roštilj / Izvor: Profimedia

3. Ugasite vatru i ostavite da se roštilj ohladi. Pomoću hvataljki otklonite foliju. Iskoristite krpu da obrišete prljavštinu koja treba da se pretvori u prah.

Vaš roštilj je sada čist, bez opasnosti po zdravlje i neželjenih komada hrane. I ubuduće, nakon svakog korišćeja roštilja iskoristite aluminijsku foliju na opisan način i dobro očistite roštilj.