Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО СЕ ПРАВИЛНО СОЛИ ХРАНА? За МЕСО и ПОВРЋЕ не важи исто ПРАВИЛО, а обратите пажњу за ЦРНИ ЛУК и ПРАЗИЛУК

05.03.2022. 16:20
Пише:
Србија Данас/Ствар укуса
začin
зачин / Извор: Профимедиа

Иако је сланост јела ствар личног укуса, ипак постоје нека правила како треба солити одређену храну да би со имала своју сврху

Сазнајте да ли погрешно солите храну приликом кувања.

Можда нисте знали, али прстохват соли који додајете у јело када је готово не доприноси побољшању укуса. То је као да сте по јелу посули имагинарну со и очекивали да ће се укус променити.

Многи људи греше када је сољење јела у питању. Иако је сланост јела ствар личног укуса, ипак постоје нека правила како треба солити одређену храну да би со имала своју сврху.

ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ: Сви се ЧУДЕ ЛЕПОМ МИЋИ, купа се у ЛЕДЕНОЈ ВОДИ, а ево КАКО то УТИЧЕ на ТЕЛО (ВИДЕО)

ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ: Сви се ЧУДЕ ЛЕПОМ МИЋИ, купа се у ЛЕДЕНОЈ ВОДИ, а ево КАКО то УТИЧЕ на ТЕЛО (ВИДЕО)

Постављајте СЕБИ ова ПИТАЊА СВАКИ ДАН и гледајте како вам се ЖИВОТ МЕЊА из корена

Постављајте СЕБИ ова ПИТАЊА СВАКИ ДАН и гледајте како вам се ЖИВОТ МЕЊА из корена

На пример, ако припремате нешто што укључује црни лук или празилук, требало би додати со док се они прже јер то помаже бржем извлачењу влаге.

Поново пробајте и прилагодите укусе јела након додавања вина или парадајза (када припремате јело с тим састојцима). Након што додате све састојке, повремено пробајте и зачините јело јер се укус јела мења с временом.

Када кувате тестенину треба користити скоро па пуну шољицу кухињске соли да зачините воду. Слана вода за тестенину, њоке, кромпире и друге житарице омогућује зачињавање угљених хидрата изнутра према споља јер они упијају воду од кувања.

 

Последње што треба имати на уму је да со утиече на садржај воде у храни, што може имати последице на текстуру.

Најбољи начин да то видите је да ставите месо да одмара у великој хрпи соли (може и у комбинацији с неким биљем и зачинима) пре него што га испечете. Овај процес, "суво сушење", извлачи површинску воду, али задржава унутрашњу влагу, што резултира савршено хрскавом кором и добро зачињеном, влажном средином. Чак и додавање позамашне количине соли на месо пола сата пре него што га ставите у рерну учиниће разлику.