Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Ми смо ПАРАДАЈЗ ТУРИСТИ и ПОНОСИМО се тиме!" Грчки граничари ретко ОТВАРАЈУ КОФЕРЕ, али када отворе тамо НЕ СМЕЈУ да буду ОВЕ НАМИРНИЦЕ

20.07.2023. 13:57
Пише:
Србија Данас
paradajz turista
парадајз туриста / Извор: Фото: YouTube Printscreen/PERA МАЈОНЕЗ

Уколико сте се забринули за поврће по коме смо названи, неја смете, али изненадићете се које је забрањено

Већ смо се помирили са етикетом парадај туристи и то нам више ни не смета. Све је више оних који се по групама које се баве путовањима изјашњавају тако тврдећи да у данашње време одлазак на летовање подразумева одрицање и сналажење. Наши туристи посебно воле Грчку, јер тамо могу најбоље да се проведу за најмање паре.

Многи сматрају да је најбољи начин за уштеду ношење сопствене хране и јелте, због тога смо и названи како смо названи. Туристи наводе да сме што је јефтиније, ношење свежих намирница подразумева ускуснији оброк у кругу породице и међусобно зближавање.

И све би било идеално за нас, парађз туристе, да не постоје прописи на грчкој граници који поједину храну потпуно забрањују или ограничавају. Данас је време да сазнате шта смете да понесете, али и коју храну треба да избегавате, јер је кварљива.

ГРЦИ ово ЧУВАЈУ као ТАЈНУ! Острво са најлепшим природним лепотама за смешне паре, а ноћни живот ће вас одушевити!

ГРЦИ ово ЧУВАЈУ као ТАЈНУ! Острво са најлепшим природним лепотама за смешне паре, а ноћни живот ће вас одушевити!

ИСПЛАТИ ЛИ СЕ ИЋИ У ШОПИНГ У СОЛУН? Када су ПОПУСТИ, којим данима је отворено и да ли је ЈЕФТИНИЈЕ НЕГО КОД НАС, ово је ВОДИЧ за успешану куповину

ИСПЛАТИ ЛИ СЕ ИЋИ У ШОПИНГ У СОЛУН? Када су ПОПУСТИ, којим данима је отворено и да ли је ЈЕФТИНИЈЕ НЕГО КОД НАС, ово је ВОДИЧ за успешану куповину

Иако Грци на граничним прелазима ретко отварају кофере и ваде ствари, требало би превентивно знати која су законска ограничења за држављане земаља које нису чланице ЕУ, а у Грчку улазе копненим или ваздушним путем. 

Та ограничења се највише тичу хране, алкохолних пића и цигарета. Тако да ако сте пушач, а путујете копненим путем, смете унети 200 цигарета (бокс) или 20 цигарилоса или 50 грама дувана. Казна за непоштовање овог правила је 500 евра.

У случају се на одмор у Грчку иде авионом, дозвољено је пренети 200 цигарета, 100 цигарилоса, 50 цигара и 250 грама дувана.

cigarete
цигарете / Извор: Shutterstock

Што се тиче алкохолних пића, преко грчке границе сме да се пренсе један литар жестоког пића преко 22 одсто алкохола, или две литре жестоког пића од 22 одсто или мање и две литре вина и две литре стоног вина.

Путници који долазе у Грчку авионом из Србије смеју да пренесу четири литре вина, 16 литара пива, један литар жестоког пића са преко 22 одсто алкохола.

Оно што нас вероватно највише занима је дозвољена храна, али многи ће бити разочарани, изненађени или срећни јер су се толико пута "провукли" граничарима. Наиме, по законима Европске уније, млеко, месо и производи направљени од њих не смеју се преносити преко границе земаља које нису чланице.

Према подацима Управе царина, дозвољено је пренети до пет килограма свежег воћа и поврћа, осим кромпира. Затим, два килограма млека у праху за бебе или хране за бебе или хране за посебне потребе.

mleko, meso
млеко, месо / Извор: Shutterstock

Храна за љубимце је дозвољена у количини од 2 килограма.

Избегавајте ову храну, ма и знали да можете да је "прошверцујете"

Кувар Бојан Станимировић открио је која се то храна лети најбрже квари и зато треба да избегавате да је носите на пут. Како каже, то су дефинитивно намирнице животњског порекла - јаја, млечни производи и месо, намирнице које су иначе забрањене. 

Међутим, он открива да није сво месо кварљиво и да ћемо моћи да правимо сендвиче. Важно је одлучити се за добро сушене сухомеснате производе, јер се спорије кваре.

jaja
јаја / Извор: Профимедиа

- Савет је да уколико држите јаја на собној температури, да она увек буду на собној температури, саветовао је кувар и осврнуо се на то коју храну никако не смемо да носимо напољу када идемо негде по овим високим температурама.

- Свакако треба обратити пажњу на мајонез и млечне производе. Нарочито млевено месо. Треба обратити пажњу ако није довољно печено, поготово у неким бургерима, саветује кувар Станимиовић.

Он је такође истако да ће се особа пре отровати храном због нехегијене, него због кварљивости саме намирнице.