Без хемије и додатака: Направите преукусан домаћи кечап - овај укус осваја на први залогај
Сви га обожавају.
Кечап је један од најпопуларнијих додатака у нашој трпези уз помфрит, бургере, печени кромпир и бројне друге оброке.
И док су индустријске верзије често пуне шећера, адитива и конзерванса, домаћи кечап је сјајан начин да уживате у овом сосу на здравији начин.
А укус? Још је бољи! Направите домаћи кечап у својој режији према овом јединственом рецепту.
Састојци и количина:
- 5 кг парадајза
- 300 г шећера
- 100 г соли
- 150 г густина
- 100 мл сирћета
- мало оригана
- 2 г конзерванса
Начин припреме:
Оперите парадајз, ољуштите га и измискајте у блендеру. Уколико имате машину за млевење парадајза, то је онда боља опција.
Сипајте добијени сок од парадајза у лонац и кувајте док не уври до четири литра. Додајте размућен шећер, со, густин, сирће и оригано, па мешајте док не почне да се згушњава. На крају додајте мало козерванса, па све добро измешајте.
Врућ кечап сипајте у стерилисане теглице или стаклене флаше, добро их затворите и окрените наопако. Стаклене посуде са кечапом добро ушушкајте и оставите да тако одстоје 48 сати, а онда их пребаците на хладно место.