Дилема решена: Шта је ОВАС, а шта МУСЛИ?
Ако вам је циљ да смршате, чист овас је генерално бољи избор од муслија.
Главни разлог лежи у томе што су куповни муслији често препуни скривених шећера, уља и сувог воћа, што значајно повећава њихову калоријску вредност, а да тога нисте ни свесни. Са друге стране, овас је чиста житарица чију припрему и додатке у потпуности контролишете, преноси n1info.rs.
Скривени, непожељни састојци у муслију
Иако мусли звучи као савршен здрав оброк – мешавина житарица, орашастих плодова, семенки и сушеног воћа – истина је често другачија. Произвођачи неретко додају шећере или мед како би побољшали укус, а понекад се мешавина и пече са разним уљима да би постала хрскавија, чиме се претвара у оно што се зове гранола. Сушено воће, иако потпуно природно, ипак је концентровани извор шећера. Све ово заједно доприноси томе да једна порција муслија може имати знатно више калорија и шећера него што очекујете.
Једноставан овас
Овас, односно овсене пахуљице, представљају целу житарицу и изванредан су извор влакана, посебно бета-глукана. Ова влакна помажу да се дуже осећате сито, што је кључно за контролу апетита и мршављење. Поред тога, овас помаже у одржавању стабилног нивоа шећера у крви, спречавајући такло нагле нападе глади. Када припремате овсену кашу, ви сте ти који одлучујете шта ћете додати – свеже воће, мало орашастих плодова или цимет.
Како донети праву одлуку?
Да ли ово значи да мусли треба потпуно избацити из исхране? Не нужно. Ако се одлучите за мусли, пажљиво читајте декларације и бирајте онај без додатих шећера и уља. Још боља опција је да направите сопствену мешавину код куће, користећи чист овас, свеже орашасте плодове, семенке и само мало сувог воћа. На тај начин, добијате све предности разноврсних састојака, али без непотребних калорија.
Ипак, за сигуран и једноставан пут ка мршављењу, скромна овсена каша остаје поузданији избор.