Риба је извор омега три масних киселина, витамина и протеина. Поред тога, морски плодови обезбеђују селен, гвожђе, витамине из групе Б и многе друге вредне нутријенте. Међутим, често се поставља питање која је бољи избор, туњевина или сардина.
Туњевина
Туњевина, осим омега три масних киселина, садржи и витамин Б три, који помаже у снижавању нивоа холестерола у крви. У њој проналазимо и витамине А и Ц, јод, калијум и селен. Према истраживањима, редовно конзумирање туњевине подржава здравље срца, може помоћи у губитку телесне тежине и обезбеђује организму стабилан извор енергије.
Сардине
Сардине спадају у масније рибе, али управо захваљујући томе имају обиље омега три масних киселина значајних за добро функционисање срца и за емоционалну стабилност. Пошто тело не може само да производи омега три киселине, важно је да их уносимо храном. Сардине су такође одличан извор витамина Б дванаест, селена и фосфора. Ови нутријенти одржавају здравље срца, рад мозга, чувају кости и смањују упалне процесе.
Која врста рибе је боља?
Сардине нуде скоро осам пута више омега три масних киселина у односу на туњевину.
Када упоредимо нутритивну вредност 100 грама конзервираних сардина и 100 грама туњевине, добијамо следећи преглед.
Сардине имају 208 калорија, док туњевина има 198.
Сардине садрже нешто мање протеина, 24,6 грама, док туњевина садржи 29,1 грам.
Укупна количина масти у сардини износи 11,4 грама, а у туњевини 8,2 грама.
Највећа разлика је у омега три киселинама. Сто грама сардина садржи чак 982 милиграма омега три, док туна има само око 128 милиграма.
С друге стране, туњевина има више протеина.
Обе врсте рибе су богат извор протеина, али је туњевина водећа са својих 29,1 грама протеина на 100 грама. Протеини су кључни за обнову ткива, правилно функционисање имунитета и одржавање мишићне масе. И сардина и туна спадају у висококвалитетне изворе протеина, јер обезбеђују свих девет есенцијалних аминокиселина које тело не може само да произведе.