Краставци вам БРЗО ГУБЕ СВЕЖИНУ и постају МЕКАНИ? Уз овај трик ћете то спречити!
Краставци су омиљени додатак многим јелима – од сендвича и салата до разних умака – али често се деси да брзо омекшају и постану слузави.
Иако већина људи мисли да је фрижидер право место за њихово чување, прениска температура заправо може убрзати њихово кварење.
Краставци не подносе хладноћу, па температуре ниже од 10 степени могу изазвати оштећења – губитак чврстоће, појаву воденастих делова и брже труљење. Зато најхладнији део фрижидера није добро место за њих.
Куварка Марзија открила је једноставан трик који може дуже сачувати њихову свежину – потребна вам је само једна метална кашика.
- Ставите краставце у стаклену или пластичну посуду с поклопцем, убаците и металну кашику, затворите и чувајте у фрижидеру. На овај начин остају свежи и до две недеље, објаснила је.
Метална кашика, према њеном објашњењу, помаже да температура унутар посуде остане стабилна, што успорава кварење и чува хрскавост краставаца.
Најбоље је да посуду сместите на горњу или средњу полицу фрижидера, где је температура умерена. Избегавајте доњи део и простор близу замрзивача јер је тамо најхладније. На дно посуде можете ставити и папирни убрус који ће упити вишак влаге.
Још један користан савет – не држите краставце поред парадајза, јабука или банана. Ове намирнице ослобађају етилен, гас који убрзава зрење, али и пропадање поврћа попут краставаца.