Krastavci vam BRZO GUBE SVEŽINU i postaju MEKANI? Uz ovaj trik ćete to sprečiti!
Krastavci su omiljeni dodatak mnogim jelima – od sendviča i salata do raznih umaka – ali često se desi da brzo omekšaju i postanu sluzavi.
Iako većina ljudi misli da je frižider pravo mesto za njihovo čuvanje, preniska temperatura zapravo može ubrzati njihovo kvarenje.
Krastavci ne podnose hladnoću, pa temperature niže od 10 stepeni mogu izazvati oštećenja – gubitak čvrstoće, pojavu vodenastih delova i brže truljenje. Zato najhladniji deo frižidera nije dobro mesto za njih.
Kuvarka Marzija otkrila je jednostavan trik koji može duže sačuvati njihovu svežinu – potrebna vam je samo jedna metalna kašika.
- Stavite krastavce u staklenu ili plastičnu posudu s poklopcem, ubacite i metalnu kašiku, zatvorite i čuvajte u frižideru. Na ovaj način ostaju sveži i do dve nedelje, objasnila je.
Metalna kašika, prema njenom objašnjenju, pomaže da temperatura unutar posude ostane stabilna, što usporava kvarenje i čuva hrskavost krastavaca.
Najbolje je da posudu smestite na gornju ili srednju policu frižidera, gde je temperatura umerena. Izbegavajte donji deo i prostor blizu zamrzivača jer je tamo najhladnije. Na dno posude možete staviti i papirni ubrus koji će upiti višak vlage.
Još jedan koristan savet – ne držite krastavce pored paradajza, jabuka ili banana. Ove namirnice oslobađaju etilen, gas koji ubrzava zrenje, ali i propadanje povrća poput krastavaca.