Кремаст колач од наранџе освежава боље од сладоледа - рецепт је једноставан, а укус незабораван
Традиционално се прави у част краља.
Томпус је традиционални холандски колач, сличан француском „mille-feuille“. Име је добио по француском уметнику Том Пус (Том Поуце), који је био инспирисан бајком о Малом Палчићу.
Колач се у Холандији прави још од 19. века и постао је национални симбол. Најчешће се прави са розе глазуром, али за празнике, посебно за Дан краља, глазура је наранџаста – боја династије Ораније-Насау.
Састојци
Лиснато тесто (домаће):
- 250 г брашна
- 200 г хладног путера
- прстохват соли
- 120 мл хладне воде
Крем:
- 500 мл млека
- 100 г шећера
- 1 ванилин шећер
- 4 жуманца
- 50 г густина
- 50 г путера
Глазура:
- 200 г прах шећера
- 3 кашике сока од поморанџе (или мало млека)
- пар капи наранџасте прехрамбене боје
Припрема
1. Лиснато тесто (домаће)
У чинији помешати брашно и со.
Додати исецкан хладан путер и утрљати у брашно, али да остану видљиви комадићи.
Додати хладну воду и умесити тесто. Не претеривати са мешењем – тесто треба да буде грубо.
Тесто обликовати у правоугаоник, увити у фолију и оставити у фрижидеру најмање 30 минута.
Извадити, развући оклагијом, преклопити као писмо на три дела, па поново увити и вратити у фрижидер. Ово поновити 3–4 пута да би се добио слојевити ефекат.
На крају тесто поделити на два дела и сваки испећи посебно (200°Ц око 15 минута) док не порумени.
2. Крем
У шерпи загрејати 400 мл млека са шећером и ванилин шећером.
Жуманца умутити са преосталих 100 мл млека и густином.
Полако сипати смесу у врело млеко, уз стално мешање, док се не згусне.
Додати путер и сјединити. Оставити да се охлади.
3. Слагање
На један слој печеног лиснатог теста нанети крем.
Прекрити другим слојем теста.
4. Глазура
Прах шећер сјединити са соком од поморанџе и додати наранџасту боју.
Премазати колач и оставити да се стегне.