Најсочније ТУЛУМБЕ без шприца - хрскаве споља, мекане и шупље изнутра, једноставна домаћа посластица као из посластичарнице
Најсочније тулумбе које можете направити код куће - без шприца, хрскаве споља, мекане и шупље изнутра. Једноставан рецепт са састојцима које већ имате у кухињи, савршене као домаћа посластица за све прилике.
Тулумбе су омиљена домаћа посластица која мами осмијехе свих генерација. Ако сте мислили да су потребни професионални трикови и шприцеви, преварили сте се – овај рецепт показује како да направите најсочније тулумбе код куће, хрскаве споља, а мекане и шупље изнутра, без компликованих помагала. Сируп од лимуна даје им освежавајућу ноту, док прављење теста без шприца олакшава читав процес и чини га доступним свима. Савршен је за недељне ручкове, празнике или када желите да импресионирате породицу и пријатеље домаћом посластицом.
Састојци:
Сируп:
- 800 мл воде
- 1 кг шећера
- 3 колута лимуна
Тесто:
- 300 г брашна
- 1/2 кашичице прашка за пециво
- 500 мл воде
- 120 г сунцокретовог уља
- 1/4 кашичице соли
- 5 јаја
- уље за дубоко пржење
Сируп:
Довести воду и шећер до кључања.
Додати колутове лимуна па кувати 8-10 минута. Оставити да се прохлади па ставити у фрижидер на минимум 2 сата.
Тесто:
У чинији помешати брашно и прашак за пециво.
Довести воду, со и уље до кључања. Склонити са рингле па умешати брашно. Вратити на ринглу па кувати 1-2 минута мешајући непрестано варјачом.
Пребацити тесто у велику чинију па оставити да се прохлади 10 минута.
Додати јаја, једно по једно. Додавати јаје тек кад је претходно добро умешано. На почетку тесто неће бити повезано, али после сваког додатог јаја, тесто ће бити све повезаније. Треба доста мешати док се све лепо не повеже и тесто не буде компактно.
Оставити тесто да одстоји 20 минута.
У кесу за шлаг ставити велики звездасти наставак (око 1 цм широк отвор). Истиснути тесто у ХЛАДНО уље. Сећи тесто науљеним маказама, као на видеу. Умочити маказе у уље често. Немојте препунити тигањ да би се тулумбе лепо испржиле. Тулумбе можете правити мање или веће, по жељи, али водите рачуна да буду отприлике исте дужине.
Разлика је једва приметна, али ове тулумбе су мало тање зато што је отвор шприца за тулумбе доста шири од наставка за кесу за шлаг који овде користимо.
Пржити у дубоком уљу на средњој температури док тулумбе не добију лепу, златно-браон боју. Окренуће се у уљу пар пута саме, а затим их и ви мало окрећите да би се равномерно испржиле.
Вадити их из уља рупичастом кашиком па оставити на кухињском убрусу минут два да убрус упије вишак уља.
Склонити тигањ са уљем са рингле, оставити да се уље прохлади 15 минута па онда пржити следећу туру од преосталог теста и опет истиснути тесто у хладно уље.
Испржене тулумбе са убруса потопити у хладан сируп док друга тура не буде спремна.
Ређати тулумбе у велики плех/посуду, прелити сируп преко па ставити у фрижидер на минимум 3 сата.