Овај џем могу да једу И ДИЈАБЕТИЧАРИ, а преукусан је: Потребна су вам само 3 састојка!
Ако водиш рачуна о уносу шећера, то не значи да мораш да се одрекнеш воћа, па чак ни домаћих џемова. Кључ је у правом избору састојака – како воћа, тако и заслађивача.
Које воће је најбољи избор?
Бобичасто воће (малине, купине, боровнице, јагоде) одлично је решење за људе који пазе на ниво шећера у крви. Садржи мало природног шећера, а пуно влакана и антиоксиданаса. Влакна помажу да се глукоза спорије апсорбује, па нема наглих скокова шећера након оброка.
Малине и купине имају врло низак гликемијски индекс (око 25), док јагоде имају око 40. Боровнице су нешто слађе, али и даље повољне јер доприносе здрављу срца и крвних судова. Осим тога, антоцијани из бобичастог воћа смањују упале и побољшавају осетљивост на инсулин.
Који заслађивач користити?
Уместо обичног шећера, можеш користити ксилитол – природни заслађивач који се добија из биљних влакана, а налази се у воћу, поврћу, па чак и у кукурузној свили и печуркама. Он не подиже шећер у крви као кристал-шећер, па је погоднији избор.
Рецепт за џем од бобичастог воћа без класичног шећера
Потребно је:
-
400 г бобичастог воћа по избору
-
2 кашике ксилитола
-
2 кашике сока од лимуна
Припрема:
Воће, ксилитол и лимунов сок стави у шерпу, промешај и кувај на средњој температури док не прокључа. Затим смањи температуру и кувај још 15–20 минута, уз повремено мешање, док се маса не згусне.
Када добијеш жељену густину, џем сипај у стерилне тегле док је још врућ, затвори поклопцем и остави да се полако хлади. Чувај у фрижидеру.