Омиљени доручак из бивше Југе: Укуснији од уштипака, брже се спремају, а рецепт је преједноставан
Савршен начин да јутро започне укусно и радосно.
Пексимети, познати и као брзи уштипци који не захтевају чекање да тесто нарасте, управо су онај доручак који буди носталгична сећања на Југославију и мирисе детињства.
Састојци:
- 600 г брашна
- 300 мл течног јогурта
- 2 јајета
- 50 мл топлог млека
- 1 прашак за пециво
- со по укусу
- уље за пржење
Припрема:
У већу посуду ставите брашно, прашак за пециво и со, па све измешајте.
Затим додајте јаја, јогурт и млеко, па умутите док не добијете глатко тесто које се не лепи за руке.
Развуците га на радној површини, исеците на квадрате и пржите у врелој масноћи са обе стране док не порумене.
Када се пексимети оцеде од вишка уља, можете их мазати џемом, паштетом или кајмаком, а одлично иду и уз шољу топлог чаја или кафе.
Овај једноставан и брз рецепт за пексимете враћа нас у дане бивше Југославије, доносећи укусе детињства и мирис недељног јутра.
За разлику од класичних уштипака, пексимети су лагани, мекани и толико укусни да се топе у устима, а притом се праве без чекања да тесто нарасте.
Јавите нам како вам се свидео овај рецепт за један од најукуснијих доручака нашег детињства.