Посни уштипци од тиквица - меки су и у њих уопште не иде уље: Идеално за оне који посте на води
Обогатите свој доручак или вечеру овим уштипцима.
Ови посни уштипци из рерне су лагани као облак, а опет пуни домаћег укуса. Нема јаја, нема млека, нема уља - само пар једноставних састојака за савршен оброк.
Рецепт је идеалан за оне који посте на води. Још кад их послужите уз домаћи ајвар или сезонску салату, тешко да ће ико приметити да су посни.
Састојци:
- 2 средње тиквице (око 400 г)
- 250 г брашна
- 1 кесица прашка за пециво (10 г)
- 1 кашичица соли
- 2 кашике исецканог свежег першуна или мирођије
- 2–3 чена белог лука (ситно сецкана или рендана)
- 150–180 мл киселе воде (по потреби додати мало више)
прстохват бибера
Припрема:
Ољуштите тиквице и крупно их нарендајте, па их посолите и оставите 10–15 минута да пусте воду. Затим их добро оцедите.
У чинији помешајте брашно, прашак за пециво, со и бибер. Додајте оцеђене тиквице, бели лук и першун, па полако доливајте киселу воду и мешајте варјачом док не добијете густу, кашасту смесу (попут оне за палачинке, али гушћу).
Рерну загрејте на 200°Ц. Плех обложите папиром за печење. Кашиком вадите смесу и обликујте мале уштипке. Пеците 20–25 минута, док не добију благу златну боју. Послужите топле, уз ајвар или сезонску салату.