Рецепт "Векна а ла Милена Дравић": Омиљено јело легендарне глумице
Припремала га по породичном рецепту.
Милена Дравић, једна од наших највољенијих глумица, током каријере је снимила више од сто филмова, играла у бројним серијама и позоришним представама, али је, како је често истицала, умела и одлично да кува.
Говорила је да је таленат наследила од мајке, а уз мало маште припремала је и своје чувено јело – векна а ла Милена Дравић.
Како се спрема "Милена векна"?
Самељите три до четири комада белог пилећег меса (могу и пилеће груди).
Док се месо меље, једну кришку старог хлеба потопите у млеко.
Скувајте два тврдо кувана јаја, исецкајте око 100 грама сланинице и припремите већу ванглу.
У вангли сједините месо, оцеђену кришку хлеба, сецкану сланиницу, со, бибер, мало сенфа и насецкани першун.
Од ове смесе обликујте векну и у саму средину ставите још једно тврдо кувано јаје.
Ту није крај.
Преко формиране векне поређајте танке каишеве сланине и ушушкајте је са свих страна како би током печења остала сочна.
Ставите је у рерну и пеците на умереној температури.
Прилог од печурака
Док се векна пече, припремите брзи сос:
на путеру кратко пропржите 300 до 400 грама печурки, додајте милерам и добро промешајте.
Ову кремасту мешавину распоредите око векне у плеху.
Печење затим наставите још 15 до 20 минута.
Како се служи?
Уз ово јело, како је сама Милена волела, најбоље иде чаша белог вина шардоне – и обавезно лагана литература за потпуно уживање.