Рецепт за пинђур без конзерванса одушевио наше домаћице - потпуно кремаст и укуснији од ајвара
Ово морате да пробате.
Пинђур је једно од најомиљенијих јела са Балкана, познат по богатом укусу и мирису печених паприка и парадајза.
Најчешће се припрема крајем лета и почетком јесени, када поврће сазри, па га домаћице праве и као свежу салату и као зимницу. Може се служити уз месо, сир или домаћи хлеб, али често је толико укусан да може бити и самосталан оброк.
Пинђур потиче из балканске традиције кувања и вековима се припрема као незаобилазан део породичних и свечаних трпеза. Сматра се да је настао као варијација јела од печене паприке, а разликује се по додатку парадајза, који му даје сочност и благост. Током времена рецепт се ширио кроз различите крајеве Балкана, па је свака породица додавала сопствене зачине и мале тајне – неко бели лук, неко патлиџан, а неко и љуту паприку за јачи укус. Данас је пинђур симбол домаће, топле и богате кухиње Балкана, а његова припрема се и даље чува као посебна традиција у многим домовима.
Рецепт за пинђур без конзерванса
Састојци:
- 4 кг црвених меснатих паприка
- 2 кг парадајза
- 200 мл уља
- 200 мл алкохолног сирћета
- 1 већа главица белог лука
- 2 кашике шећера
- 3 љуте папричице (опционо)
- везица першуновог лишћа
- со (по укусу)
- 20 мл есенције за премазивање целофана или поклопаца за тегле
Припрема:
Оперите паприке, па их очистите од петељки и семена и испеците их на рингли. Док су још вруће спуштајте у пластичну посуду, па кад напуните посуду прекријте је стреч фолијом или кесом да би се потпариле и касније лакше љуштиле. Кад ољуштите паприке, спустите их у цедиљку и оставите да одстоје најмање шест сати, а најбоље преко ноћи, како би се ослободиле вишка воде.
Оцеђене паприке исеците на резанце. Парадајз оперите, попарите врелом водом, ољуштите и исеците на коцкице.
Исецкан парадајз ставите у шерпу, додајте шећер и кувајте на средње јакој ватри док се маса не преполови, уз често мешање. Потом додајте исецкане паприке, уље, очишћен и исецкан бели лук, очишћене и исецкане љуте папричице (лепше је кад пинђур мало рези), опран и исецкан першун, па кувајте док не се не згусне. На крају додајте сирће и со и кратко прокувајте. Важно је да све време мешате пинђур, јер може лако да загори.
У стерилисане тегле сипајте врућ пинђур, па их ставите у рерну загрејану на 50 степени и оставите да одстоје барем два сата. Исеците целофан, премажите га есенцијом, ставите га уместо класичног поклопца на сваку теглу тако да страна премазана есенцијом буде са унутрашње стране тегле, па га причврстите гумицом. Уколико користите поклопце за тегле уместо целофана, премажите унутрашњу страну поклопца есенцијом, па добро затворите тегле и чувајте у шпајзу.