Recept za pinđur bez konzervansa oduševio naše domaćice - potpuno kremast i ukusniji od ajvara
Ovo morate da probate.
Pinđur je jedno od najomiljenijih jela sa Balkana, poznat po bogatom ukusu i mirisu pečenih paprika i paradajza.
Najčešće se priprema krajem leta i početkom jeseni, kada povrće sazri, pa ga domaćice prave i kao svežu salatu i kao zimnicu. Može se služiti uz meso, sir ili domaći hleb, ali često je toliko ukusan da može biti i samostalan obrok.
Pinđur potiče iz balkanske tradicije kuvanja i vekovima se priprema kao nezaobilazan deo porodičnih i svečanih trpeza. Smatra se da je nastao kao varijacija jela od pečene paprike, a razlikuje se po dodatku paradajza, koji mu daje sočnost i blagost. Tokom vremena recept se širio kroz različite krajeve Balkana, pa je svaka porodica dodavala sopstvene začine i male tajne – neko beli luk, neko patlidžan, a neko i ljutu papriku za jači ukus. Danas je pinđur simbol domaće, tople i bogate kuhinje Balkana, a njegova priprema se i dalje čuva kao posebna tradicija u mnogim domovima.
Recept za pinđur bez konzervansa
Sastojci:
- 4 kg crvenih mesnatih paprika
- 2 kg paradajza
- 200 ml ulja
- 200 ml alkoholnog sirćeta
- 1 veća glavica belog luka
- 2 kašike šećera
- 3 ljute papričice (opciono)
- vezica peršunovog lišća
- so (po ukusu)
- 20 ml esencije za premazivanje celofana ili poklopaca za tegle
Priprema:
Operite paprike, pa ih očistite od peteljki i semena i ispecite ih na ringli. Dok su još vruće spuštajte u plastičnu posudu, pa kad napunite posudu prekrijte je streč folijom ili kesom da bi se potparile i kasnije lakše ljuštile. Kad oljuštite paprike, spustite ih u cediljku i ostavite da odstoje najmanje šest sati, a najbolje preko noći, kako bi se oslobodile viška vode.
Oceđene paprike isecite na rezance. Paradajz operite, poparite vrelom vodom, oljuštite i isecite na kockice.
Iseckan paradajz stavite u šerpu, dodajte šećer i kuvajte na srednje jakoj vatri dok se masa ne prepolovi, uz često mešanje. Potom dodajte iseckane paprike, ulje, očišćen i iseckan beli luk, očišćene i iseckane ljute papričice (lepše je kad pinđur malo rezi), opran i iseckan peršun, pa kuvajte dok ne se ne zgusne. Na kraju dodajte sirće i so i kratko prokuvajte. Važno je da sve vreme mešate pinđur, jer može lako da zagori.
U sterilisane tegle sipajte vruć pinđur, pa ih stavite u rernu zagrejanu na 50 stepeni i ostavite da odstoje barem dva sata. Isecite celofan, premažite ga esencijom, stavite ga umesto klasičnog poklopca na svaku teglu tako da strana premazana esencijom bude sa unutrašnje strane tegle, pa ga pričvrstite gumicom. Ukoliko koristite poklopce za tegle umesto celofana, premažite unutrašnju stranu poklopca esencijom, pa dobro zatvorite tegle i čuvajte u špajzu.