Рецепт Зорице Брунцлик за рибу у соли из рерне: Гурманлук у пар корака од провереног мајстора
Зорица Брунцлик, легенда домаће музичке сцене и позната по томе што ужива у добром залогају, осим што влада бином, једнако добро влада и кухињом.
Међу бројним јелима која радо припрема за своју породицу, једно посебно осваја пажњу, риба у соли, односно бранцин печен на специфичан и здрав начин. Управо овај рецепт Зорице Брунцлик за рибу у соли све је популарнији, како због нимало захтевне припреме, тако и због изузетног укуса.
Рецепт Зорице Брунцлик за рибу у соли можете послужит не само током поста, већ изнети и на празничну трпезу и користити за оне прилике када желите да припремите нешто посебно.
Састојци:
1,5 кг бранцина
2 кг крупне морске соли
1 лимун и 1 поморанџа (исечени на колутове)
2 чена белог лука
мало першуна или рузмарина
50 мл течности од конзервираних леблебија
Рибу темељно осушите кухињским убрусом, па је изнутра благо посолите. Напуните је колутовима лимуна, поморанџе, белим луком и зачинским биљем.Течност из конзервисаних леблебија помешајте са крупном морском сољу док не добијете смесу сличну мокром песку.
У плеху за печење направите подлогу од половине смесе соли дебљине око 1 цм. На њу положите рибу и пажљиво прекријте остатком соли, формирајући слој који потпуно затвара бранцина. Пеците у унапред загрејаној рерни на 180–200°Ц око 60 минута. За веће рибе продужите време печења.
Након печења, пажљиво разбијте кору од соли, очистите рибу и премажите је маслиновим уљем како би засијала.
Скувани кромпир исечен на колутове и блитва сецкана на резанце, све зачињено белим луком, маслиновим уљем и лимуновим соком са мало свежег босиљка. Овај прилог идеално се слаже са укусом морске рибе.
Рецепт Зорице Брунцлик за рибу у соли је прави доказ да једноставна јела могу бити врхунског укуса. Спој љубави према храни и медитеранског шарма - пробајте, одушевићете се!