Recept Zorice Brunclik za ribu u soli iz rerne: Gurmanluk u par koraka od proverenog majstora
Zorica Brunclik, legenda domaće muzičke scene i poznata po tome što uživa u dobrom zalogaju, osim što vlada binom, jednako dobro vlada i kuhinjom.
Među brojnim jelima koja rado priprema za svoju porodicu, jedno posebno osvaja pažnju, riba u soli, odnosno brancin pečen na specifičan i zdrav način. Upravo ovaj recept Zorice Brunclik za ribu u soli sve je popularniji, kako zbog nimalo zahtevne pripreme, tako i zbog izuzetnog ukusa.
Recept Zorice Brunclik za ribu u soli možete poslužit ne samo tokom posta, već izneti i na prazničnu trpezu i koristiti za one prilike kada želite da pripremite nešto posebno.
Sastojci:
1,5 kg brancina
2 kg krupne morske soli
1 limun i 1 pomorandža (isečeni na kolutove)
2 čena belog luka
malo peršuna ili ruzmarina
50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija
Ribu temeljno osušite kuhinjskim ubrusom, pa je iznutra blago posolite. Napunite je kolutovima limuna, pomorandže, belim lukom i začinskim biljem.Tečnost iz konzervisanih leblebija pomešajte sa krupnom morskom solju dok ne dobijete smesu sličnu mokrom pesku.
U plehu za pečenje napravite podlogu od polovine smese soli debljine oko 1 cm. Na nju položite ribu i pažljivo prekrijte ostatkom soli, formirajući sloj koji potpuno zatvara brancina. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180–200°C oko 60 minuta. Za veće ribe produžite vreme pečenja.
Nakon pečenja, pažljivo razbijte koru od soli, očistite ribu i premažite je maslinovim uljem kako bi zasijala.
Skuvani krompir isečen na kolutove i blitva seckana na rezance, sve začinjeno belim lukom, maslinovim uljem i limunovim sokom sa malo svežeg bosiljka. Ovaj prilog idealno se slaže sa ukusom morske ribe.
Recept Zorice Brunclik za ribu u soli je pravi dokaz da jednostavna jela mogu biti vrhunskog ukusa. Spoj ljubavi prema hrani i mediteranskog šarma - probajte, oduševićete se!