Сезона је печеног кестења - ево како да вам испадну МЕКАНИ и једноставни ЗА ГУЉЕЊЕ!
Мирис печених кестена прави је симбол јесени – онај топли, слаткасти мирис који се шири домом и буди носталгију.
Иако делује да је њихова припрема једноставна, многи знају колико уме бити изазовно испећи их тако да испадну савршено мекани и лако се гуле.
Да бисте добили идеалне печене кестене, рерну прво загрејте на 200 степени. Кестене сложите на плех обложен папиром за печење, тако да зарез буде окренут нагоре. Пеците их 20 до 30 минута, у зависности од величине, а током печења повремено протресите плех да би се равномерно испекли.
Ако имате посебну тигањ-таву с рупицама, можете их испећи и на рингли. Ставите таву на средње јаку ватру и пеците 15 до 20 минута уз често протресање. Пред крај печења прекријте кестене кухињском крпом – пара ће их омекшати и олакшати гуљење.
Кестене можете припремити и на жару. Биће им довољно 10 до 15 минута, уз обавезно окретање да не загоре с једне стране.
Најбољи трик за лако гуљење је да их одмах после печења умотате у кухињску крпу и оставите да одстоје пет до десет минута. Пара која се задржи унутра учиниће да се кора лако одваја. Битно је да их гулите док су још топли, јер се хлађењем љуска поново стврдне.
Ако вам нешто остане, печене кестене можете чувати у фрижидеру један до два дана. Пре сервирања их само кратко загрејте у рерни или микроталасној – опет ће бити мекани, мирисни и неодољиво јесењи.