Sezona je pečenog kestenja - evo kako da vam ispadnu MEKANI i jednostavni ZA GULJENJE!
Miris pečenih kestena pravi je simbol jeseni – onaj topli, slatkasti miris koji se širi domom i budi nostalgiju.
Iako deluje da je njihova priprema jednostavna, mnogi znaju koliko ume biti izazovno ispeći ih tako da ispadnu savršeno mekani i lako se gule.
Da biste dobili idealne pečene kestene, rernu prvo zagrejte na 200 stepeni. Kestene složite na pleh obložen papirom za pečenje, tako da zarez bude okrenut nagore. Pecite ih 20 do 30 minuta, u zavisnosti od veličine, a tokom pečenja povremeno protresite pleh da bi se ravnomerno ispekli.
Ako imate posebnu tiganj-tavu s rupicama, možete ih ispeći i na ringli. Stavite tavu na srednje jaku vatru i pecite 15 do 20 minuta uz često protresanje. Pred kraj pečenja prekrijte kestene kuhinjskom krpom – para će ih omekšati i olakšati guljenje.
Kestene možete pripremiti i na žaru. Biće im dovoljno 10 do 15 minuta, uz obavezno okretanje da ne zagore s jedne strane.
Najbolji trik za lako guljenje je da ih odmah posle pečenja umotate u kuhinjsku krpu i ostavite da odstoje pet do deset minuta. Para koja se zadrži unutra učiniće da se kora lako odvaja. Bitno je da ih gulite dok su još topli, jer se hlađenjem ljuska ponovo stvrdne.
Ako vam nešto ostane, pečene kestene možete čuvati u frižideru jedan do dva dana. Pre serviranja ih samo kratko zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj – opet će biti mekani, mirisni i neodoljivo jesenji.