Шта треба да СТАВИТЕ У ВОДУ где се кувају јаја, како бисте их касније ЛАКО ОЉУШТИЛИ?
Гуљење куваних јаја често зна да буде права мала мука — љуска пуца, дели се на комадиће, а пола беланца остане залепљено. Ипак, постоји једноставан трик који све то решава, а потребан вам је само један састојак који већ имате у кухињи.
Британска куварица Кери Велпдејл, позната по својим практичним рецептима, открила је да тајна лаког гуљења јаја лежи у — прашку за пециво.
Довољно је да у кључалу воду додате једну кашичицу прашка за пециво, затим пажљиво спустите јаја и поклопите шерпу. Када су јаја скувана, извадите их, мало закуцајте о ивицу посуде и љуска ће се сама одвојити уз минималан напор. Уместо прашка за пециво, може се користити и сода бикарбона, са истим ефектом.
Овај трик делује зато што прашак за пециво мења пХ вредност воде, па се беланце не лепи за унутрашњи слој љуске. Иначе, јаја која стоје неколико дана у фрижидеру природно имају виши пХ и самим тим се лакше гуле него она свежа.
Ако желите још лакше гуљење, постоји и додатни корак који многи професионални кувари препоручују – хлађење у леденој води. Након кувања, јаја треба одмах пребацити у посуду са ледом и оставити их три минута. То нагло зауставља процес кувања и помаже да се љуска још лакше одвоји.
Укратко – уз мало прашка за пециво (или соде бикарбоне) и купку у леденој води, гуљење јаја више никад неће бити проблем.