СУВИ ЈОГУРТ је посластица која је освојила цео свет, а сада можете и САМИ ДА ГА НАПРАВИТЕ
Ова посластица је освојила многе на ТикТоку, а ево како се прави.
Суви јогурт потиче са Блиског истока и има врло занимљиву текстуру.
Рецепт за суви јогурт већ неко време кружи по друштвеним мрежама, а разлог његове виралности није само у укусу, већ и у визуелном ефекту: текстура сувог јогурта изгледа забавно – попут глине или кинетичког песка, а додатни плус је ако у њега умешате јестиве боје.
Ова вирална посластица, која звучи као хемијски експеримент из основне школе, заправо има своје име – у питању је лабнех, производ који се добија цеђењем сурутке из млечних производа попут јогурта.
Тај процес резултира густом, глатком и мазивом смесом налик крем сиру или маскарпонеу, која се најчешће користи у блискоисточним кухињама.
Док неки посипају со по дну лабнеха ради побољшања укуса, тренд сувог јогурта укључује другачији приступ – додавање прехрамбених боја у јогурт пре цеђења.
Како направити суви јогурт?
Као што смо већ споменули, циљ је извући што више течности (сурутке) из јогурта како би он постао врло кремаст и мазив.
Многи користе специјално сито за јогурт, које је дизајнирано тако да се у њега стави јогурт замотан у памучну газу или папирни убрус, затим се затвори поклопцем са опругом која притиска јогурт, док се течност скупља на дну.
Међутим, ако немате ову направу, врло лако је можете направити сами.
Узмите обично сито и ставите га изнад веће посуде.
У сито ставите јогурт чврсто замотан у газу или убрус, и притисните га другом посудом, чинијом или било чим што може послужити као тег.
Оставите у фрижидеру 48 сати.
Када је готов, извадите јогурт из сита и прилагодите га додацима попут свежег воћа, чоколаде, орашастих плодова или граноле – искористите оно што имате у кухињи!