Укусно свечано предјело за славску трпезу пред Ђурђиц и Аранђеловдан - Слана бајадера која се прави БЕЗ рерне и БЕЗ шпорета и одушевљава госте
Слана бајадера – необична и укусна слана торта од фета сира, крекера, ајвара, саламе и кикирикија. Савршена као хладно предјело или слани колач који ће одушевити госте на свакој прослави.
Ако волите да изненадите госте нечим другачијим, слана бајадера је прави избор. Изгледа као колач, а заправо је укусна слана тортица слојевите структуре која спаја кремасту текстуру сира, хрскавост крекера и богатство укуса ајвара, саламе и кикирикија.
Савршена је за предјела, славске трпезе или прославе, а припрема је брза и једноставна.
Састојци:
600 г сланих крекера
1 кг фета сира
2 кашике мајонеза
200 г отопљеног путера или маргарина
2 кашике киселе павлаке (по потреби, ако је маса сува)
2 кашике ајвара или пелата од парадајза (може и зачинска паприка)
150 г ситно исецкане саламе или кобасице по избору
150–200 г млевеног печеног кикирикија
100 г наренданог тврдог сира (качкаваљ, трапист или едамер) за декорацију
Припрема:
Припрема основе:
Самељите слане крекере и по жељи неслани кикирики (ако користите у зрну).
У већој чинији помешајте фета сир, мајонез и отопљени путер. Све умутите миксером док не добијете глатку масу.
Затим додајте млевене крекере и добро сједините да се све повеже.
Подела смесе:
Добијену масу поделите на три једнака дела у три посебне чиније.
Први слој:
У први део додајте ајвар или пелат од парадајза. Овај слој ће бајадери дати лепу боју и благ пикантан укус.
Други слој:
У други део додајте ситно исецкану саламу или кобасицу по свом укусу. То може бити димљена, пилећа или класична виршла – све зависи од жељене ароме.
Трећи слој:
У трећи део додајте млевени печени кикирики, који даје јединствен, орашаст укус и благу хрскавост.
Састављање бајадере:
У плех обложен провидном фолијом или папиром за печење, распоредите прво слој с кикирикијем, па преко њега слој са саламом, а на крају слој с ајваром.
Сваки слој пажљиво поравнајте кашиком или шпатулом.
Завршница:
По врху поспите нарендани тврди сир и, по жељи, украсите листићима першуна, маслинама или печеним кикирикијем.
Хлађење:
Оставите слану бајадеру да одстоји неколико сати у фрижидеру, како би се укуси сјединили и маса стегла.
Послуживање:
Након хлађења, бајадеру пажљиво исеците на коцке или штанглице.
Идеална је као хладно предјело, мезе уз пиће или као необична слана торта на славским и рођенданским трпезама.
Савети:
Ако је маса превише чврста, додајте кашику-две киселе павлаке ради лакшег мазања.
По жељи можете додати и сецкане маслине, кукуруз или паприку у слојеве за богатији укус.
Србија Данас/Стил, Лана Видовић/Пренела Ј.Ш.