Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДРАСЛА КАО СИРОЧЕ, постала НАЈПОПУЛАРНИЈА ПЕВАЧИЦА, па ПРИНЦЕЗА! Муж је ОСТАВИО, ћерка ПОГИНУЛА, уследила АГОНИЈА

31.08.2022. 19:30
Пише:
Србија Данас
Frida Lingstad
Фрида Лингстад / Извор: Профимедиа

Турбулентан живот Фриде из групе "Abba".

Фрида Лингстад и Агнета Фалтског су поред, својих тадашњих партнера Бјорна Улевеуса и Бенија Андерсона, заштитна лица једне од најпопуларнији група икада, које су обележиле историју диско и поп музике, а реч је о групи "ABBA". Четрдесет година касније, када су се поново окупили након што су се 1982. године разишли и као партнери и као колеге, ова два пара привукла су велику пажњу јавности, како због својих занимљивих биографија, али и због тога што је сада откривено доста детаља о њиховом приватном животу и догађајима који су обележили сарадњу у периоду највеће славе. 

Поред тога што су одговорни за настанак сада светски популарних песама Бјорн и Бени нису успели да надмаше лик и дело својих партнерки, чија харизма је непревазиђена. Фрида и Агнета су својом појавом и вокалима остаће запамћене када је реч музичкој индустрији. Улвеус и Андерсон су творци песама које су највећи хитови "Abbe", али многи поштоваоци њихове музике, сагласни су да ове песме вероватно не би биле тако популарне да им Фрида и Агнета нису удахнуле живот вокалима који се невероватно поклапају и допуњују. 

МРАЧНИ ПЕРИОД СТИЖЕ - Утицај РЕТРОГРАДНОГ МЕРКУРА већ је почео, а ево када ћемо осетити најјачи удар

МРАЧНИ ПЕРИОД СТИЖЕ - Утицај РЕТРОГРАДНОГ МЕРКУРА већ је почео, а ево када ћемо осетити најјачи удар

Умотала СТОПАЛА у алуминијумску фолију, а оно што се ДОГОДИЛО за САТ времена је одушевило

Умотала СТОПАЛА у алуминијумску фолију, а оно што се ДОГОДИЛО за САТ времена је одушевило

Међутим, ма колико да су ове две даме биле успешне професионално иза њихових сјајних каријера крију се тужне животне приче, испуњене бригама, проблемима, несигурностима, али и бројним губицима. 

Према филму који је снимљен по биографијама и истинитим причама које су обележиле животе чланова групе "ABBA" "When all ис саид анд доне", ове две жене су прошле тежак животни пут. 

Фрида Лингстад рођена је 15. новембра 1945. године у Новрешкој од мајке Норвежанке и оца који је био немачки официр. Након рата он се вратио у Немачку, од тада му се губи траг, а Фридина мајка и бака, одлучују да напусте Норвешку и преселе се у судену Шведску како би избегле осуду околине. У то време, жене које су рађале децу ван брака биле су предмет осуде, али ова млада жена налазила се у још тежој ситуацији јер је родила дете немачког официра. Након рата деца рођена у овим мештовитим браковима, затварана су у специјалне установе, под дијагнозом разних менталних болести, где су живела тако рећи у нехуманим условима. 

Фрида је захваљујући храбрости мајке и баке избегла ову страшну судбину, али несрећа овде није престала. Мајка јој је врло брзо умрла, а познату црвенокосу певачицу одгајала је бака. Фрида је још као мала показала велико интересовање за музику, певала је у многим бендовима. Као тинејџерка се заљубила, удала и родила двоје деце, до двадесете је имала дечака и девојчицу. 

Међутим, музика је била оно што није могла да стави на друго место у свом животу, због чега је напустила мали градић у којем је живела са породицом, како би градила каријеру у Стокхолму. Развела се, а деца су остала да живе са оцем и повремено су је посећивала. 

Након овога је упознала Бенија Андерсона, са којим је започела емотивну везу. Он је већ сарађивао са Бјорном, који се забављао са Агнетом и тако су ова два пара започела сарадњу. 

Према филму "When all ис саид анд доне" Фрида Лингстад приказана је као веома љубазна, смирена, амбициозна, одлучна и храбра жена, али никада није била сигурна у себе и своје квалитете. 

Бени и Фрида били су осам година у вези, када су се коначно венчали, а врло брзо након тога веза више није била тако јака као раније. Фрида наводно није могла да верује Бенију и никада се није осетила сигурним поред њега, због чега је дуго и одбијала да се за њега уда. Често је имала обичај да га пита да ли је воли и када би одговорио позитивно, питала би га зашто, према сведочењу блиских пријатеља. 

Међутим, интуиција ове жене показала се веома јаком јер јој је Бени на крају сопштио да воли другу жену, која је у то време већ била трудна и да жели развод, што је Фрида поднела веома тешко. Након овога уследио је још један албум групе "The Виситорс" пре него што су се разишли, а Фрида је променила имиџ, када је одсекла дугу црвену косу и заменила је кратком, готово мушком фризуром. 

Убрзо након студијског албума " The Виситорс", група се распала, а Фрида је наставила даље соло каријеру. Неколико година касније упознала је принца Хенриха Рузоа, рођака и блиског пријатеља краљице Шведске, а 1992. године удајом за њега постала је принцеза. Овај брак је према сведочењу блиских пријатеља, био и њена најуспешнија веза, била је срећна и растерећена у овом односу. 

Међутим, несрећа је поново закуцала на њена врата, када је 1998. године погинула њена ћерка Лоти у саобраћајној несрећи у Америци. Недуго након овога и супург јој је преминуо од рака, а Фрида је остала неутешна и сломљена болом. 

Према сведочењу блиских људи, било је дана када није могла ни да устане из кревета. 

Када је реч о Фридином односу са колегиницом из групе Агнетом, њих две су увек биле подршка једна другој и гајиле су топао пријатељски однос, све док их животи, али и потпуно различите личности нису одвели на различите стране. 

За разлику од Фриде којој је пријала популарност и сцена на којој се осећала веома пријатно, Агнета је била одувек стидљива, волела је самоћу и да буде са својом децом, што Фриди није било својствено. 

Након смрти ћерке, према речима блиских пријатеља, Фриду је доста мучила грижа савест јер је децу стављала увек на друго место, али ствари се више нису могле поправити. Са сином Хансом увек је била блиска и у много бољим односима од ћерке Лоти, која јој је често замерала одсуство због обавеза.