Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Фатална жена неразјашњене смрти – Трагична животна прича Мерилин Монро, жене која је обележила 20. век

27.03.2023. 12:04
Пише:
Србија Данас
SD porfil Merilin Monro
СД порфил Мерилин Монро / Извор: Фото: YouTube Printscreen/ClassiLK

Живот пише романе, а прича о животу Мерилин Монро не престаје да интригира.

Од смрти Мерилин Монро прошла је 61. година, али утицај њеног лика и дела, још увек присутан. Трагична животна прича глумице носи са собом интриге, понижења и славу која ју је у исто време винула у звезде, и закопала. Прича о Мерилин Монро otkkriva која је цена успеха и лепоте жене која је била испред свог времена.

Рођена као Норма Џин 1. јуна 1926. године у Лос Анђелесу, Мерилин је у раном детињству, морала да постане део хранитељске породице након што је њена мајка Гледис претрпела слом живаца и завршила на клиничком лечењу. Од своје седме године, Мерилин је живела у више различитих хранитељских породица, све док се није први пут венчала са шеснаест година за Џејмса Дафертија. Напуштање школе и живот домаћице представљао је бег од живота у хранитељским породицама, и почетак будућности каква се ретко среће.

Norma Džin
Норма Џин / Извор: Профимедиа

Иако поједини документи наводе да је отац Мерилин Монро био познати филмски продуцент тог доба, до дана данашњег ова информација није званично потврђена.

Почетак каријере

Након што је почела да ради у фабрици за фарбање делова авиона, која је у то време била у власништву холивудског глумца Реџиналда Денија, војни фотограф који је имао задатак да напише извештај о женама које доприносе земљи у време Другог светског рата, наишао на фотографије младе Норме Џин и претпоставио како би била одличан модел. Убрзо након, Норма је потписала уговор са модном агенцијом ''The Блуе book'' након чега је скратила своју природно смеђу косу и офарбала се у плаво.

До почетка 1946. године красила је насловнице 33 часописа.

Карта за Холивуд

Након што је њена каријера модела наишла на огроман успех, Монро се окреће Холивуду па 1946. године потписује шестомесечни уговор са ''20th Century Fox'' уз хонорар од 125 долара недељно. Агент који је препознао њен таленат, Бен Луон, предлаже јој да промени име, па Норма Џин постаје Мерилин Монро. Пре него што је потписала уговор са холивудском продуцентском кућом, Мерилин се разводи од свог првог мужа.

У почетку није добијала велике, већ споредне улоге. Због своје атрактивности и невероватне харизме и привлачности, њен таленат за глуму није био схваћен озбиљно. Многи верују да крах Мерилин Монро лежи управо у неприхватању од стране продуцената, што је у већој мери симболично представљало одбацивање младе Норме у детињству. Прву улогу је добила у филму '' Опасне године'', у којем је изговорила свега 9 реченица. Након ове, добила је још једну улогу у филму '' Скуда Хеј'', а средином исте године је остала без уговора и била принуђена да се врати моделингу.

Scena iz kultnog filma ''Neki to vole vruće'' 1959.
Сцена из култног филма ''Неки то воле вруће'' 1959. / Извор: Профимедиа

Након раскида уговора са продуцентском кућом, Мерилин није одустала већ је већину свог времена проводила на часовима глуме како би увежбала свој талнет, а остало је забележно да је и редовно посећивала продуцентске канцеларије у нади да ће је неко ангажовати.
Прве озбиљне улоге је почела да добија 1953. године, а филм ''Нијагара'' ју је винуо у звезде након чега она добија титулу холивудске диве и филмске звезде.

Нека њена филмска остварења као што су ''Неки то воле вруће'', ''Мушкарци више воле плавуше'', ''Како се удати за милионера'', ‘’Све о Еви’’ остаће упамћена као филмски класици.

Љубавни бродоломи

Неизлечене ране и детињства довеле су да Мерилин срља у бракове, који су се завршавали крахом. Из ове перспективе, чини се да су њени избори били погрешни, а да је корен свих емотивних проблема био недостатак љубави од стране родитеља у најранијем добу.

Џо Димаџо

У други брак Мерилин је ступила 1954. године и то са славним спортисом тог доба Џоом Димаџом. У то време, гласили су за идеалан холивудски пар, који нажалост није дочекао свој срећан крај.

Merlin Monro i Džo Dimadžo 1952.
Мерлин Монро и Џо Димаџо 1952. / Извор: Профимедиа

Информације наводе да је окидач за развод било снимање култне сцене из ‘’Седам година верности’’, те задизање беле хаљине Мерилин Монро на шта је публика с узбуђењем реаговала.

Scena iz kultnog filma ''Sedam godina vernosti'' 1955.
Сцена из култног филма ''Sedam година верности'' 1955. / Извор: Профимедиа

Љубомора Џоа Димаџа резултирала је физичким и психичким насиљем према Мерилин након чега је она затражила развод брака. Тортура коју је Мерилин проживела довела је озбиљног степена депресије, и на наговор њеног психијатра Мерилин  завршава на клиничком лечењу.

Артур Милер

Још један несрећни брак Мерилин је имала са Артуром Милером, славним драматургом Златног доба Холивуда. Пар се венчао 1956. године године у строгој тајности. Удаја за Милера захтевала је да се, иако је одгајена као хришћанка, Мерилин преобрати у јудаизам. Неко време су живели у Енглеској, а када су се вратили за Сједињене Америчке Државе Мерилин је сазнала да је трудна.

Merlin Monro i Artur Miler 1957.
Мерлин Монро и Артур Милер 1957. / Извор: Профимедиа

Несрећна судбина са собом носи и сплет несрећних околности, па тако Мерилин сазнаје да је трудноћа ванматерична и она завршава побачајем. Иако им је брак био складан, побачај је довео до тога да се пар 1961. године разиђе.

Смрт под неразјашњеним околностим

Мерилин Монро је пронађена мртва 4. августа 1962. године. Њена кућна помоћница пронашла је беживотно тело како лежи на кревету главом окренутом на доле. Након тога је позвала њеног психијатра доктора Ралфа Грнсона који ју је годинама лечио, а он је констатовао смрт. Узрок смрти до данас није у потпуности разјашњен, а у званичним списима стоји да је Мерилин умрла од тровања лековима. Поред њеног тела пронађене су празне бочице таблета, а шпекулише се да је доза унетих лекова неколико пута прешла смртоносну границу.

Мало познате чињенице о Мерилин Монро

Мерилин Монро обележила је добар део прошлог века. Наивност детета и тело фаталне жене створили су слику жене која се једном рађа. Мерилин је била позната и по својим провокативним изрекама, као што су:

  • ,,Дијаманти су женини најбољи пријатељи.“
  • „Дајте девојци праве ципеле и може покорити свет.“
  • „Шта носим у кревету? Па само Chanel Но. 5, наравно!“
  • „Да сам поштовала сва правила, не бих никад ништа успела да направим.“

Да Мерилин није била само површна плавуша, потврђује и чињеница да је обожавала књиге, а у својој библиотеци је имала преко 400 књига. У својој каријери често није била схваћена за озбиљно, а неки извори наводе и да је имала проблем са муцањем. Била је велики хуманиста, а позната је и чињеница да је помогла Ели Фицџералд да напредује у каријери и избори се са расистичком дискриминацијом.

Улога Холи Голајтли у чувеном филму Доручак код Тифанија је оригинално била намењена Мерилин, међутим њен саветник и професор глуме није био за прихватање те улоге. Улогу је касније добила Одри Хепберн. Мерилин је 1949. позирала обнажена како би платила рачуне, а те фотографије су искоришћене 1953. године на једној од првих насловница Плејбој магазина.

Неколико година пред смрт се спекулисало о љубавној афери Мерилин Монро и Џона Ф. Кенедија, а многи верују да је њихова веза, иако није званично потврђена, коштала глумицу живота.