Četvrtak 07. dec 2023.
SD porfil Merilin Monro

Fatalna žena nerazjašnjene smrti – Tragična životna priča Merilin Monro, žene koja je obeležila 20. vek

Foto: YouTube Printscreen/ClassiLK
Život piše romane, a priča o životu Merilin Monro ne prestaje da intrigira.

Od smrti Merilin Monro prošla je 61. godina, ali uticaj njenog lika i dela, još uvek prisutan. Tragična životna priča glumice nosi sa sobom intrige, poniženja i slavu koja ju je u isto vreme vinula u zvezde, i zakopala. Priča o Merilin Monro otkkriva koja je cena uspeha i lepote žene koja je bila ispred svog vremena.

Rođena kao Norma Džin 1. juna 1926. godine u Los Anđelesu, Merilin je u ranom detinjstvu, morala da postane deo hraniteljske porodice nakon što je njena majka Gledis pretrpela slom živaca i završila na kliničkom lečenju. Od svoje sedme godine, Merilin je živela u više različitih hraniteljskih porodica, sve dok se nije prvi put venčala sa šesnaest godina za Džejmsa Dafertija. Napuštanje škole i život domaćice predstavljao je beg od života u hraniteljskim porodicama, i početak budućnosti kakva se retko sreće.

Norma Džin
Mlada Norma Džin
Foto: Profimedia

Iako pojedini dokumenti navode da je otac Merilin Monro bio poznati filmski producent tog doba, do dana današnjeg ova informacija nije zvanično potvrđena.

Početak karijere

Nakon što je počela da radi u fabrici za farbanje delova aviona, koja je u to vreme bila u vlasništvu holivudskog glumca Redžinalda Denija, vojni fotograf koji je imao zadatak da napiše izveštaj o ženama koje doprinose zemlji u vreme Drugog svetskog rata, naišao na fotografije mlade Norme Džin i pretpostavio kako bi bila odličan model. Ubrzo nakon, Norma je potpisala ugovor sa modnom agencijom ''The Blue book'' nakon čega je skratila svoju prirodno smeđu kosu i ofarbala se u plavo.

Do početka 1946. godine krasila je naslovnice 33 časopisa.

Karta za Holivud

Nakon što je njena karijera modela naišla na ogroman uspeh, Monro se okreće Holivudu pa 1946. godine potpisuje šestomesečni ugovor sa ''20th Century Fox'' uz honorar od 125 dolara nedeljno. Agent koji je prepoznao njen talenat, Ben Luon, predlaže joj da promeni ime, pa Norma Džin postaje Merilin Monro. Pre nego što je potpisala ugovor sa holivudskom producentskom kućom, Merilin se razvodi od svog prvog muža.

U početku nije dobijala velike, već sporedne uloge. Zbog svoje atraktivnosti i neverovatne harizme i privlačnosti, njen talenat za glumu nije bio shvaćen ozbiljno. Mnogi veruju da krah Merilin Monro leži upravo u neprihvatanju od strane producenata, što je u većoj meri simbolično predstavljalo odbacivanje mlade Norme u detinjstvu. Prvu ulogu je dobila u filmu '' Opasne godine'', u kojem je izgovorila svega 9 rečenica. Nakon ove, dobila je još jednu ulogu u filmu '' Skuda Hej'', a sredinom iste godine je ostala bez ugovora i bila prinuđena da se vrati modelingu.

Scena iz kultnog filma ''Neki to vole vruće'' 1959.
Scena iz kultnog filma ''Neki to vole vruće'' 1959.
Foto: Profimedia

Nakon raskida ugovora sa producentskom kućom, Merilin nije odustala već je većinu svog vremena provodila na časovima glume kako bi uvežbala svoj talnet, a ostalo je zabeležno da je i redovno posećivala producentske kancelarije u nadi da će je neko angažovati.
Prve ozbiljne uloge je počela da dobija 1953. godine, a film ''Nijagara'' ju je vinuo u zvezde nakon čega ona dobija titulu holivudske dive i filmske zvezde.

Neka njena filmska ostvarenja kao što su ''Neki to vole vruće'', ''Muškarci više vole plavuše'', ''Kako se udati za milionera'', ‘’Sve o Evi’’ ostaće upamćena kao filmski klasici.

Ljubavni brodolomi

Neizlečene rane i detinjstva dovele su da Merilin srlja u brakove, koji su se završavali krahom. Iz ove perspektive, čini se da su njeni izbori bili pogrešni, a da je koren svih emotivnih problema bio nedostatak ljubavi od strane roditelja u najranijem dobu.

Džo Dimadžo

U drugi brak Merilin je stupila 1954. godine i to sa slavnim sportisom tog doba Džoom Dimadžom. U to vreme, glasili su za idealan holivudski par, koji nažalost nije dočekao svoj srećan kraj.

Merlin Monro i Džo Dimadžo 1952.
Merlin Monro i Džo Dimadžo 1952.
Foto: Profimedia

Informacije navode da je okidač za razvod bilo snimanje kultne scene iz ‘’Sedam godina vernosti’’, te zadizanje bele haljine Merilin Monro na šta je publika s uzbuđenjem reagovala.

Scena iz kultnog filma ''Sedam godina vernosti'' 1955.
Scena iz kultnog filma ''Sedam godina vernosti'' 1955.
Foto: Profimedia

Ljubomora Džoa Dimadža rezultirala je fizičkim i psihičkim nasiljem prema Merilin nakon čega je ona zatražila razvod braka. Tortura koju je Merilin proživela dovela je ozbiljnog stepena depresije, i na nagovor njenog psihijatra Merilin  završava na kliničkom lečenju.

Artur Miler

Još jedan nesrećni brak Merilin je imala sa Arturom Milerom, slavnim dramaturgom Zlatnog doba Holivuda. Par se venčao 1956. godine godine u strogoj tajnosti. Udaja za Milera zahtevala je da se, iako je odgajena kao hrišćanka, Merilin preobrati u judaizam. Neko vreme su živeli u Engleskoj, a kada su se vratili za Sjedinjene Američke Države Merilin je saznala da je trudna.

Merlin Monro i Artur Miler 1957.
Merlin Monro i Artur Miler 1957.
Foto: Profimedia

Nesrećna sudbina sa sobom nosi i splet nesrećnih okolnosti, pa tako Merilin saznaje da je trudnoća vanmaterična i ona završava pobačajem. Iako im je brak bio skladan, pobačaj je doveo do toga da se par 1961. godine raziđe.

Smrt pod nerazjašnjenim okolnostim

Merilin Monro je pronađena mrtva 4. avgusta 1962. godine. Njena kućna pomoćnica pronašla je beživotno telo kako leži na krevetu glavom okrenutom na dole. Nakon toga je pozvala njenog psihijatra doktora Ralfa Grnsona koji ju je godinama lečio, a on je konstatovao smrt. Uzrok smrti do danas nije u potpunosti razjašnjen, a u zvaničnim spisima stoji da je Merilin umrla od trovanja lekovima. Pored njenog tela pronađene su prazne bočice tableta, a špekuliše se da je doza unetih lekova nekoliko puta prešla smrtonosnu granicu.

Malo poznate činjenice o Merilin Monro

Merilin Monro obeležila je dobar deo prošlog veka. Naivnost deteta i telo fatalne žene stvorili su sliku žene koja se jednom rađa. Merilin je bila poznata i po svojim provokativnim izrekama, kao što su:

  • ,,Dijamanti su ženini najbolji prijatelji.“
  • „Dajte devojci prave cipele i može pokoriti svet.“
  • „Šta nosim u krevetu? Pa samo Chanel No. 5, naravno!“
  • „Da sam poštovala sva pravila, ne bih nikad ništa uspela da napravim.“

Da Merilin nije bila samo površna plavuša, potvrđuje i činjenica da je obožavala knjige, a u svojoj biblioteci je imala preko 400 knjiga. U svojoj karijeri često nije bila shvaćena za ozbiljno, a neki izvori navode i da je imala problem sa mucanjem. Bila je veliki humanista, a poznata je i činjenica da je pomogla Eli Ficdžerald da napreduje u karijeri i izbori se sa rasističkom diskriminacijom.

Uloga Holi Golajtli u čuvenom filmu Doručak kod Tifanija je originalno bila namenjena Merilin, međutim njen savetnik i profesor glume nije bio za prihvatanje te uloge. Ulogu je kasnije dobila Odri Hepbern. Merilin je 1949. pozirala obnažena kako bi platila račune, a te fotografije su iskorišćene 1953. godine na jednoj od prvih naslovnica Plejboj magazina.

Nekoliko godina pred smrt se spekulisalo o ljubavnoj aferi Merilin Monro i Džona F. Kenedija, a mnogi veruju da je njihova veza, iako nije zvanično potvrđena, koštala glumicu života.

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd