Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ДЕБЕЛА ДЕВОЈКА ИЗ ГРАДА!" Соња Савић била је инспирација ФОЛКЕРИМА И рокерима, сви су покушавали да проникну у њену личност, а овако су о њој говорили великани

11.04.2023. 15:31
Пише:
Србија Данас
SD porfil Sonja Savić
СД порфил Соња Савић / Извор: Фото: Printscreen Youtube/Centar Филм

За њу кажу да је била ''окренута на 220 волти''.

Соња Савић је била спрска глумица, рођена у Чачку 15. септембра 1961. Била је једна од најпопуларнијих и најталентованијих глумица југословенске филмске и позоришне сцене 80-тих година. Поред глуме, Соња се бавила сликањем и певањем, а била је позната по свом промуклом гласу и дечачком ставу. Имала је и кратку политичку каријеру 2000., као народни посланик у Скупштини Србије.

Добила је бројна признања и награде за позоришну и филмску глуму за време трајања своје каријере, а као дете је похађала и балетску школу, што је била жеља њене баке.

Одрастање

Са мајчине стране, Соња Савић потиче из Овчарско - Кабларске клисуре. У једном разговору Соња открива да је њена мајка рано остала без оца, којег су убили, те је са сестром дала све од себе да се школује у потрази за самосталношћу. Отац јој је пореклом био из моравског краја, а Соња о свом одрастању каже:

- Када потичете са тла где је пуно великих неиживљених осећања, сасвим је природно да ћете се у медијској цивилизацији играти живота или драме са својом генерацијом.

Фатална жена неразјашњене смрти – Трагична животна прича Мерилин Монро, жене која је обележила 20. век

Фатална жена неразјашњене смрти – Трагична животна прича Мерилин Монро, жене која је обележила 20. век

Волела ОБА ПОЛА, на филму се насмејала само једном, никада није дала интервју - Детаљи живота Грете Гарбо дуго су били МИСТЕРИЈА, а ево каква је ЗАИСТА била!

Волела ОБА ПОЛА, на филму се насмејала само једном, никада није дала интервју - Детаљи живота Грете Гарбо дуго су били МИСТЕРИЈА, а ево каква је ЗАИСТА била!

Глумачка каријера

- Моја предодређеност да се бавим драмом није ни мој таленат, ни мој дар него моја потреба за идентитетом – изјавила је Соња у једном од интервјуа.

Трагање за идентитетом и спознајом своје суштине једна је од одлика генерације Соње Савић. Потрага за идентификацијом, те проналаском аутентичности одредила је Соњин пут и животни позив. Соња Савић је почела да се бави глумом у аматерским саставима, а дипломирала је 1982. на факултету Драмских уметности у 21. години. Већина Соњиних колега имала је слично виђење лика и дела ове маестралне уметнице.

Sonja Savić
Соња Савић / Извор: Фото: Printscreen Youtube/Centar Филм

Светислав Гонцић је рекао да се Соња у старту разликовала од својих вршњака, као и од својих старијих колега. То се временом показало као истина с обзиром на то колико је Соња Савић померила границе познатог у грађењу женских ликова.

- Сви су је некако волели, сви су знали да је она посебна, да не блефира. Знали су да у себи има нешто врло битно, и за филм и за ту групу људи са којом сарађује. Требало је да је сретнем у животу - изјавио је словенски редитељ Јан Цвиткович који је са Соњом сарађивао на неколико филмских пројеката.

Sonja Savić
Соња Савић / Извор: Фото: Printscreen Youtube/EX YU АРХИВ

Соња је вечито трагала за одговором на питање шта је то што је вуче ка глуми, те одакле долази потреба да стане пред публику и нешто чини пред њом. Није непознаница да је Соња диктирала трендове, и не само модне већ и животне. Многи су је сматрали узором у томе како би требало да се понаша и реагује у одређеним животним ситуацијама.

- Велики уметник постане ризме епохе. Нема везе што је било још око њега који су радили исто то, један постаје лице, симбол епохе. То имаш у сваком периоду, е то је Соња Савић - рекли су о глумици.

Соња Савић о медијској цивилизацији

Соња Савић није била поборник тога да млади људи ''заветују свој живот у 21. години 8 сати дневно, изузев нечему што је суштина бића''. Кроз свој рад се борила за очување аутентичности која руши предрасуде и наметнуте друштвене норме.

Соња Савић је доста говорила о начину живота њене генерације која је одрастала уз књиге и телевизију, међусобно се дружећи и која је, за разлику од својих предака, пронашла ''карту за универзални дух''.

- Када једном уђеш тамо, имаш довољно интелигенције да помножиш просечну плату југословена и видиш да за 40 година са просечном платом не можеш купити просечан југословенски ауто - изјавила је Соња у једном интревјуу.

Sonja Savić
Соња Савић / Извор: Фото: Printscreen Youtube/Oblomov

Специфична, контроверзна, бескомпромисна Соња Савић

За Соњу Савић можемо да кажемо да је била испред свог времена. Богат вокабулар и вансеријски талент, иако признати, били су прилично несхваћени за период у којем је живела. У току њене каријере, Соња се истицала својом посебношћу и театралној експресији. Отвореног ума, Соња Савић је без задршке говорила о бројним друштвеним питањима која су се тицала целе њене генерације. Из њених изјава можемо да осетимо делић природе Соње Савић која је била широка и за многе људе тог доба, несхватљива.

- Не волимо уговорена места, не волимо уговорена времена, волимо коинциденције и верујемо у случај који је златни рез вечности у времену – изјавила је Соња у емисији ''Балканском улицом''.

Соња Савић - ''Девојка из града''

Соња Савић се појавила и у споту Мирослава Илића за песму ''Волео сам девојку из града''. У песми се ради о несрећном заљубљивању човека рођеног на селу у градску девојку, а спот прате кадрови Соње Савић која је феноменално изнела лик ''девојке из града''. Песма је посвећена стјуардеси која је једина преживела пад авиона са десет хиљада метара, у време када су Мирослав и његов тим спремали песму ''Волео сам девојку из града''.

Мајка Соње Савић и Мирослав Илић рођени су у истом селу, па отуд повезница између легендарног певача и култне глумице југословенског филма. Како су били ''земљаци'', Мирослав и Соња су били узајамна подршка једно другом током каријере. Једном приликом, певач је изјавио како је Соња била велика глумица, те како га јако боли што је свет напустила млада.

Инспирација за песму "Дебела девојка"

Песма групе "Електрични оргазам", "Дебела девојка" посвећена је Соњи Савић.

Свако би се сад намрштио и питао: Кад је она то као била дебела? У томе и јесте ствар.

- Она никада није ни била дебела девојка, више се говорило о вечитом страху свих жена да ће постати дебеле, па је и Соња, у том периоду када смо се дружили, стално била у фазону "дебела сам, дебела сам" и то је била инспирација за песму - рекао је једном приликом фронтмен групе Срђан Гојковић Гиле.

Песма се нашла на албуму "Дисторзија" из 1986. године, а настала је у тренутку кад је Соња Савић освајала славу филмом "Шећерна водица".

- Дружили смо се једног лета, после смо изгубили контакт. Дружили смо се оног лета када је добила Златну арену за филм "Шећерна водица". Тад је и настала песма. Два, три месеца смо се баш нон - стоп виђали. Она се касније мењала, ишла је из фазе у фазу, али тада је била веома занимљива особа, била је супер глумица, била је интересантна, чудна - сећа се Гиле.

Рекли су о Соњи

- Соња је била једна невиђено сек*ипилна девојка, а она је том својом енергијом, која је тежила духовној и интелектуалној пројекцији, пригушивала своју сек*ипилност – рекао је сценариста Небојша Пајкић, и додао је сцена са трешњама у филму ''Уна'' нешто најеротичније што је икада видео.

Соњин партнер у филму ''Уна'' био је Раде Шербеџија који о својој колегиници има посебно мишљење. У документарном филму о Соњи Савић, Шербеџија је открио како се сећа сваког детаља са снимања, те како их је Соња све опчинила, као што је иначе опчињавала људе око себе - ''svojom изузетношћу, појавом, лепотом и искреношћу''.

SD porfil Sonja Savić
СД порфил Соња Савић / Извор: Фото: Printscreen YouTube/RTS Приказује

- Ја сам једном био запањен гледајући у њу, с којом она озбиљношћу прилази раду на филму и својој улози. И заиста сам на неки начин почео да учим од ње неку праву позицију игре са камером – рекао је Шербеџија.

О Соњи је говорио и легендарни глумац Драган Николић који је пратећи рад своје млађе колегинице увидео да Соња живи суштину глуме.

- Клинци обично мисле да је дефиниција глуме кад си неко други, у ствари Соња је највише доказивала да је дефиниција глуме кад си свој. Она је себи задала превелик задатак, да решава и неке друге ствари које нису толико битне за посао којим се бави - изјавио је о Соњи Драган Николић.

Филмографија

Соња Савић је остварила запажене улоге у бројним филмским остварењима, а свој лични печат је оставила на неке од култних филмова југословенске кинематографије, као што су:

''Варљиво лето 68'', ''Дечко који обећава'', ''Балкански шпијун'', ''Кад порастем бићу Кенгур'', ''Ми нисмо анђели'', ‘’Ни на небу ни на земљи’’, ‘’Давитељ против давитеља’’, ‘’Уна’’, као и многи други.

Смрт

Соња је преминула 23. септембра 2008. године. Нађена је мртва у свом стану у Београду, а према званичним подацима разлог смрти је предозирање. Како медији преносе, Соња је у тренутку смрти у свом стану од намештаја имала само душек, око којег су били разбацани употребљени шприцеви. Соња је сахрањена у селу Доња Горевница код Чачка, у близини породичне куће.