Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Упозоравали су је да не иде, али... Светлана се удала за Турчина и отишла у Истанбул, а сад ОВАКО живи!

07.01.2023. 19:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
svetlana
светлана / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/svetlana_istanbul

Децу јој називају погрдним именима, али за то постоји одређен разлог...

Светлана Акча је блогерка из Русије и себе у шали зове "супруга турског султана". Из Санкт Петерсбурга преселила се у Истанбул пре нешто више од годину дана због љубави, јер је у својој домовини упознала садашњег супруга, који је у Русију дошао на одмор.

АНА ИВАНОВИЋ УМЕСИЛА ЧЕСНИЦУ: Овако се прославља Божић у дому СРПСКЕ ТЕНИСЕРКЕ - "Ко ће данас извући новчић?" (ФОТО)

АНА ИВАНОВИЋ УМЕСИЛА ЧЕСНИЦУ: Овако се прославља Божић у дому СРПСКЕ ТЕНИСЕРКЕ - "Ко ће данас извући новчић?" (ФОТО)

Ових дана СВИ КАШЉУ, плаћамо данак пролећних температура усред зиме: За бржи опоравак пробајте ОВАЈ ДОМАЋИ СИРУП

Ових дана СВИ КАШЉУ, плаћамо данак пролећних температура усред зиме: За бржи опоравак пробајте ОВАЈ ДОМАЋИ СИРУП

Говорили су јој да то не чини, упозоравали у шта ће се њен живот претворити, али она никог није слушала. И сада је решила да открије "у шта се то њен живот претворио".

- Сви су ме плашили причама о последицама удаје за мушкарца из Турске. Након годину дана брака сада чујем још горе ствари, попут: Немој да рађаш децу, јер ако будеш хтела да се разведеш, нећеш их никад више видети.

Ми сада имамо двоје деце. Да ли нам се веза променила? Јесте. Сада сам заиста схватила да сам удата. Пре брака сам радила 12 година, од тога пет без слободних дана и одмора. Сада не радим, мој муж обезбеђује све што је потребно нашој породици. Осећам његову подршку и заштиту сваког дана - објашњава Светлана.

Блогерка каже да јој децу често називају погрдним именима, али да постоји разлог за то.

- Наказа, Жабац, Магарчево дете и друге сличне речи много пута су биле упућене мојој деци на улици, а ја не њих реагујем осмехом. Зашто? То није први пут, а није ни последњи. Моју старију ћерку су звали ружном и вештицом. Ствар је у томе што људи овде не желе да урекну дете, и зато им не говоре лепе и слатке речи!

"Муж се изнервира што не носим дугу хаљину"

- Мој муж се увек изнервира кад види да по кући носим само дугачку мајицу. Каже да око наше куће има много других кућа и да би неко могао да ме види. Такође не воли када деци спремам свињетину - каже да је нездрава и да ружно мирише. Искрена да будем, овчетина мирише много горе!

Искрено, не волим локални доручак. Бринула сам због овога јер, како ћу бити блогер из Турске ако не волим чак ни њихов доручак? Увек сам се питала зашто би неко ујутро јео кобасице, маслине и џем... То једноставно није храна која се једе за доручак!

Са друге стране, прво ми је запало за око да су сви турски десерти преливени шећерним сирупом. Главна јела се спремају са пуно парадајза и много уља. Сваки кафић продаје донере, месно јело које захваљујући необичној техници печења нема нимало масти у себи.

"Ношење обуће по кући је готово злочин"

- Кад одете у посету пријатељу, морате да скинете ципеле пре уласка у ходник. Турци никада не носе обућу по кући и то је амерички обичај који их највише шокира. Обућа се обавезно изува и испред џамије, које се сматрају домовима свих верника.

"Поклони се најчешће враћају у радње"

Сваког 1. јануара мој муж и ја идемо у локални тржни центар, као и многи други Турци, како бисмо заменили новогодишње поклоне. Ствар је у томе што се овде углавном као поклон дарује одећа, јер је јефтина и прави се овде, у Турској. Ове године смо нашим мајкама купили по један пуловер, а оне су нама даровале џемпере. Никоме од нас поклони нису одговарали, али то није никакав проблем, јер можете да их вратите у било коју продавницу која припада ланцу у којем сте га купили.

"Много новца је потребно за квалитетно образовање деце"

У Турској је добро образовање резервисано за веома паметне или веома богате. У државни вртић дете може да крене тек након што напуни четири године, и то само четири сата дневно, од 8 ујутро до 12. Ако желите да дете остане дуже, на пример до 17 часова, мораћете да платите.

У приватним школама морате да платите за све - храну, школску и спортску униформу, а ваше дете већ од првог разреда мора да има ајпод, како би могло да завршава део задатака преко интернета. Годишње морате да издвојите око 3.000 евра за школу.

"Жене се не порађају природно"

Жене се порађају углавном у приватним болницама. Цене варирају од 150 до 3.000 евра, а неки трошкови покривени су осигурањем. Царски рез је уобичајен из неколико разлога - лекарима више одговара, а која год жена каже да се плаши природног порођаја, добија пристанак за царски рез. Ако је све у реду, из болнице излазите већ сутрадан.

"Неки бракови у Турској дефнитивно нису из љубави"

Супротно веровању, у Турској парови не крију своје везе од родитеља, путују заједно, живе заједно. Али, у малим градовима и даље се поштује стриктна традиција, постоје чак и случајеви бракова између даљих рођака, под дирекцијом родитеља.

"Медицински туризам се развија невероватном брзином"

Постоји једна феноменална чињеница о турској медицини - сва технологија и опрема која се користи је најквалитетнија и задовољава стандарде Америке и Европе, али су цене 20-30 одсто ниже. Зато људи често долазе у Турску на операције, па често на улици можете да видите мушкарце и жене са завојима на различитим деловима тела.

"Пажљиво у продавницама"

Турци су изузетно слаткоречиви, даће вам слаткише и велике попусте, али су у суштини веома лукави. У Турској увек проверавајте кесе са робом које вам продавци дају на крају куповине, на пијаци сами бирајте воће и поврће. Локални становници то раде сами, а када наиђу на труло воће, није им страно ни да гађају продавца истим.

"Особине човека из Турске"

Можете себе сматрати Турчином или Туркињом ако:

  • после испијања јутарње кафе окренете шољицу и погледате каква вас судбина чека;
  • кад дођу незвани гости, покажете им да сте пресрећни што их видите и убеђујете да сте то јело скували специјално за њих, шта год у себи мислили;
  • никад не журите и увек и свуда касните;
  • у кафићу не делите рачун, него се свађате и отимате да ви платите овај пут;
  • трубите што чешће док возите и кроз прозор грдите друге возаче и споре пешаке;
  • јогурт не сматрате десертом, већ прилогом уз све и свашта;
  • љубите друге људе у образ, чак иако сте их тек упознали.

Светлана и даље поштује своје православне обичаје које носи из родне Русије, а њен муж нема ништа против тога. Не брани јој ни да децу подушава хришћанским обичајима и празницима. Тако је Светлана за Васкрс умесила традиционални руски колач, офарбала јаја и похвалила се тиме на Инстаграму.