Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Стварно ми НЕДОСТАЈЕ МОЈ ТАТА" - Ћерка Бруса Вилиса искрено проговорила о ИЗАЗОВИМА са којима се породица сусрела након дијагнозе АФАЗИЈЕ

21.11.2023. 17:07
Пише:
Србија Данас
Brus Vilis, Rumer Vilis
Брус Вилис, Румер Вилис / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/buuski

Планетарно популарном глумцу Брусу Вилису је поцетком године дијагностикована неизлечива врста деменције, а његова породица искрено преноси из дана у дан како је зивети са човеком који је изгубио моћ вербалне комуникације

Ћерка Бруса Вилиса, Румер Вилис, отворено је проговорила о свом односу са татом након његове дијагнозе фронтотемпоралне деменције (ФТД).

Румер (35) је у понедељак поделила слатки снимак себе и свог оца глумца (68) из времена када је била беба, уз натпис "Стварно ми недостаје мој тата данас". Многим фановима ове речи су сломиле срце, а неутешна ћерка је објаснила како се боре са тешком болешћу за коју не постоји лек.

Због ове фотке ГОРИ ИНСТАГРАМ - Кад њена нога севне у 52. години млађе девојке могу само да завидеmarijana mateus

Због ове фотке ГОРИ ИНСТАГРАМ - Кад њена нога севне у 52. години млађе девојке могу само да завиде

Почела је сезона БОЛЕСТИ која ПОГАЂА МИЛИОНЕ - Препознајте ПРВЕ симптоме, један пол је у ВЕЋОЈ ОПАСНОСТИzima

Почела је сезона БОЛЕСТИ која ПОГАЂА МИЛИОНЕ - Препознајте ПРВЕ симптоме, један пол је у ВЕЋОЈ ОПАСНОСТИ

На фотографији се може видети Брус без кошуље како се смеје док држи Румера, који носи белу сунчану хаљину и цветну траку. На овај начин је одала свом тати почаст и присетила се периода када је све било "нормално".

Глумичина сестра Талула Вилис, најмлађе дете Бруса и бивше супруге Деми Мур, такође је поделила објаву на свом Инстаграм профилу.

Неколико дана раније, Талула (29) је на Инстаграму поделила своју објаву о свом тати и рекла како је "поносна" што је његова ћерка.

На првој фотографији, глумица је седела поред тате у фотељи док ју је он грлио, а она га је држала за руку. Након тога је уследила слика Талулине возачке дозволе која показује њено пуно име, а онда и слика Бруса када је био на врхунцу своје каријере.

На последњој слици је приказан двојац оца и ћерке како заједно шетају, а Талула је носи светлосиву дуксерицу са натписом "УМРИ МУШКИ", из истоименог акционог филма њеног оца из 1988. године, чиме му је одала посебну част.

"Проклетство, ове фотографије су популарне вечерас. Ти си моје цело срце и тако сам поносан што сам твоја Талула Бел Брус Вилис", написала је она уз колаж са сликама.

Раније овог месеца, Талула је говорила у емисији Дру Баримор о изазовима и садашњем начину живота Бруса након његове дијагнозе.

- Он је исти, што мислим да је у том погледу најбоље што можете да тражите, рекла је она и додала: - Видим љубав у његовим очима када сам с њим, то је мој тата и он ме воли, што је заиста посебно.

Брусова породица је открила његову дијагнозу афазије, можданог поремећаја који утиче на когнитивне способности, у фебруару, и том прилико су рекли: - Брус је одувек проналазио радост у животу - и помагао је свима које познаје да учине исто.

- Значило је да свет види како тај осећај бриге одјекује њему и свима нама. Тако смо дирнути љубављу коју сте сви делили према нашем драгом мужу, оцу и пријатељу током овог тешког времена, додали су.

- Ваше континуирано саосећање, разумевање и поштовање омогућиће нам да помогнемо Брусу да живи што испуњенијим животом, закључила је породица.

porodica Brusa Vilisa
породица Бруса Вилиса / Извор: Профимедиа

Многи су се зачудили како је породица била тако отворена по питању Брусове дијагнозе, али Талула је објаснила: - Па, мислим да то има двоструко значење. С једне стране, то је ко смо ми као породица, али такође нам је заиста важно да ширимо свест о овој болести.

- Ако можемо да искористимо нешто са чиме се боримо као породица да помогнемо другим људима, да то окренемо и направимо нешто лепо од тога, то је заиста посебно за нас, додала је она.

Поред Румер и Талуле, Брус такође има и ћерку Скаут (32) коју је добио са другом супругом, Муром (61), као и ћерке Мејбл (11) и Евелин (9) које је добио из трећег brraka са Емом Хеминг Вилис.

Афазија је поремећај говора услед оштећења мозга.

Обично се јавља на левој страни мозга, области која контролише функцију језика код већине људи (код неких људи ова област је на десној страни мозга).

Поремећај углавном може бити узрокован можданим ударом, али такође може настати и приликом трауме главе, тумора на мозгу, анеуризме, мождане инфекције или од било које болести која утиче на когнитивне учинке, као што су неке врсте деменције.

У Вилисовом случају, породица није открила шта је довело до оваквог стања код глумца.

- Уопштено говорећи, најчешће последице афазије су потешкоће код претварања мисли у усмену или писану реч, разумевање онога што други људи говоре, читање и испољавање одређених гестова, објашњава неуролог Леандро Телес, члан Бразилске академије за неурологију.

 

}