Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПРЕК И ТЕЖАК ЧОВЕК!?" За Танасија Узуновића владало је ово мишљење, а ево какав је заправо био легендарни глумац, приватно и са колегама

08.03.2024. 11:40
Пише:
Србија Данас
Tanasije Uzunović
Танасије Узуновић / Извор: АТА images

За два дана је годишница смрти глумца.

Глумац Танасије Узуновић преминуо је 10. марта 2023. године у 81. години живота на клиници за ургентну медицину ВМА.

Танасије Узуновић је рођен 25. септембра 1942. у Нишу. Позоришну академију је завршио у класи професорке Љиљане Крстић. Осим у позоришту, играо је у преко 50 филмова и ТВ драма.

Најпознатији је млађој публици по улози Рајка Малешевића из телевизијске серије "Мој рођак са села" (2008 - 2011). Добитник је Стеријине награде и Октобарске награде града Београда.

Краљ Чарлс У ЖАЛОСТИ због смрти веома БЛИСКЕ ОСОБЕ - Тужан дан на британском дворуKralj Čarls

Краљ Чарлс У ЖАЛОСТИ због смрти веома БЛИСКЕ ОСОБЕ - Тужан дан на британском двору

ПРЕМИНУО СЛАВНИ ПЕВАЧ! Изгубио битку са опаком болешћуStiv Lorens

ПРЕМИНУО СЛАВНИ ПЕВАЧ! Изгубио битку са опаком болешћу

Оно што је међутим први утисак многих када се говорило о покојном Танасију је да је тежак и прек човек, а све због улога које су обележиле његову каријеру, јер пре улоге Рајка Малешевића, претежно је играо негативце, а због оштријих црта лица овај имиџ у публици га је пратио до смрти. 

Водитељка емисије "Балканском улицом", Весна Дедић делила је мишљење већине док није упознала Танасија, када га је интервуисала у поменутој емисији пре 11 година, а том приликом глумац је говорио о аспектима приватног живота за које нисмо знали и то са изузетном благошћу коју чак ни водитељка није очекивала. 

-  Морам да признам да сам имала трему пре интервјуа јер деловало ми је да сте строг човек, а заправо ми је веома пријатно у разговору са вама - рекла је Дедићка том приликом.

- Зато што сам претежно играо Немце и четнике и ето одатле је све то и потекло. Ја јесам био инпулсиван у младости, управо због мог порекла се стварао тај отпор. Третирали су ме као неког бившег човека, а ја сам био у својим двадесетим. Пратило ме то презиме и где год сам ишао било је "Чији си ти? Чије ти је то презиме?" почевши од породице моје бивше жене, ја сам за њих био бивши човек - одговорио је Танасије кроз смех. 

Да Комунистичка партија није дошла на власт након ослобођења у Другом светском рату, Танасије би био милијардер. 

Он је потомак Николе Узуновића, чувеног предратног политичара и власника чувених зграда у Београду, а једна од њих је и данашња амбасада Сједињених Америчких Држава, коју је Тито поклонио. 

- Када је тај Џорџ, Американац дошао, Никола Узуновић (Танасијев деда) није хтео да се поздрави са њим, јер он је дошао ту да му узме кућу. Николи су нудили кућу преко пута биоскопа "Звезда", али он није хтео да узме, умро је у тој баштенској кућици у дворишту - испричао је Танасије. 

- Мени су наменили да будем правник или агроном, али у свом том превирању после рата ја сам постао глумац - објаснио је Танасије који је име добио по прадеди.

Tanasije Uzunović
Танасије Узуновић / Извор: Фото: Youtube printscreen/ дркуцало2

Женио се три пута, први пут са 29. година и има ћерку Софију.

- Код мене је била пресудна једна ствар, ја сам то и женама говорио: "Ово што се ти и ја дружимо, то је у реду, али ако ми кажеш нашла сам човека свог живота, ја имао сам стан на дванаестом спрату кажем: "Летећеш у виду ласте!". Нисам веровао да дете разведених родитеља, може да буде срећно дете, данас код бабе и деде, сутра тамо. Тако да хвала Богу, ја сам задовољан, имам Софију. Волео бих да сам имао више деце, али нека ми је Софија жива и здрава. Волео сам јако жене, било је ту свега, ја сам волео да волим, нисам могао да будем са неком, а да је не волим, морали су да постоје предуслови. По том питању сам био пробирљив, нисам на прву лопту ишао. Једном ми је пришла жена која је већ имала двоје деце, рекла ми да ме је обожавала, а да је ја нисам примећивао. Била је прелепа и у том моменту, а ја сам за њу мислио да је недостижна, тако да живот и није направљен да буде неки баланс, не би било тако занимљиво - открио је глумац у поменутој емисији.

Једна ситуација га је бринула. 

- Фали ми доста. Ја јесам, забринут сам за будућност мог детета, јер све ово не звучи и не изгледа добро - открио је том приликом.

Танасије је волео кафану и том приликом препричао је једну анегдоту. 

- Српска Нова година се славила у Скадарлији и тамо је био један конобар Таса мој келнер. Милиција уђе у кафану у 11 сати, избаце нас јер је било забрањено славити. Нас Таса пусти поново на споредна врата и ми поново уђемо. Било је старих Београђана, они дођу и певају, када они дођу, ми ћутимо и слушамо. Они су тако лепо певали и одмах су стизале литре вина, било је неког стила у свему томе. Многи воле трубаче, ја не, волим фину тамбурицу - рекао је Узновић. 

Ћерка Софија кренула је његовим стопама и бави се глумом. 

 - Ћерки сам рекао да од ње зависи, да мора сама да се избори. Ја сам се сам за све изборио, слао сам је у позоришта, стидљива је била. Ја сам доста сумњао у себе, ваљда је од мене, али разне су околности на то утицале. Али увек сам сматрао да све морам ја, а не мој отац за мене, тако сам и Софију учио. Ја могу да јој помогнем све, али доста је тога на њој и она то исто сматра  - рекао је Танасије. 

- Био сам увек брзоплет, нисам знао да избројим до десет ни са женама, ни у послу. Нисам се удварао ни редитељима, можда сам погрешио, али био сам такав када сам био млад - открио је том приликом.