Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

И ДАЉЕ ЈЕ ТРАЖЕ

НЕСТАЛА БЕЗ ТРАГА током породичног одмора! Девојчица (3) ОДНЕТА из кревета док су родитељи били у ресторану

29.03.2024. 18:47
Пише:
Србија Данас/Стил.курир
Medlin Meken
Медлин Мекен / Извор: Профимедиа

Медлин Мекен нестала је током породичног одмора пре 15 година, а њени родитељи и даље нису одустали од потраге.

Цео свет узбуркала је девојка која је недавно на свом Инстаграму објавила да је она Медлин Мекен, која је 3. маја 2007. године нестала током породичног одмора у Португалу.

Поводом свега, сада се огласила и породица девојке из Пољске, која је убеђена да је нестала Медлин Мекен из Велике Британије, и том приликом рекла да је "разорена" због тренутне ситуације и да су њене тврдње апсолутно неоправдане.

Наиме, Џулија Вендел (21) из Пољске направила је хаос на друштвеним мрежама након што је отворила налог на Инстаграму, а на коме је показала наводне доказе да је управо она нестала девојчица из Британије.

Упркос неколико полицијских истрага, познато је мало информација о томе шта се десило девојчици након отмице, инспектори верују да је Меделин убијена, а главни осумњичени био је немачки педофил Кристијан Букнер.

Како је све почело?

Док су Мекенови уживали у вечери са пријатељима у одмаралишту Праја де Луз где је спавало њихових троје деце, нису били ни свесни како ће им се живот заувек променити.

Група пријатеља - која је постала позната као Тапас Седам - наизменично је проверавала своју децу у њиховим собама. У 21.05, Гери Мекен је завирио у спаваћу собу своје деце и затекао их како чврсто спавају.

Педесет минута касније, Кејт Мекен је отишла у сличну проверу и открива да њени близанци чврсто спавају док је кревет поред њих био празан. На месту где је некад спавала трогодишња Меди, остало је ћебе и плишана играчка.

Medlin Meken
Медлин Мекен / Извор: Профимедиа

Док су гости вечерали у ресторану, хотелом се пробио срцепарајући звук.

"Никад у животу нисам чуо такав плач," рекао је полицији конобар ресторана. Ту је почела ноћна мора породице Мекен која се није завршила до дана данашњег, 15 година касније.

Почиње потрага целог подручја која не открива ништа. Локална полиција закључује да је Медлин вероватно киднапована иако за то нема никаквих знакова.

Новинари стижу у таласима у малени град са одмаралиштем. Медији брује о отмици Медлин Мекен.

Нестанак Медлин Мекен се поклопио са рођењема интернет доба. Фејсбук и Твитер су били у "повоју", па је вест експлодирала на друштвеним мрежама. Цео свет сада је знао све детаље отмице мале Меди.

Ипак, толики публицитет неминовно је довео до негативног утицаја.

"Разговарали смо о родитељима и њиховом понашању, говору тела, котакту очима и њиховој употреби Мединог имена. Све је било на месту и видело се да они немају везе са отмицом и нестанком и ту се моје мишљење никад није променило," рекао је Ксанте Малет, антрополог и криминолог који је радио у форензичком центру 2007. године када је Медлин Мекен нестала.

Али четири месеца након нестанка португалска полиција је довела псе трагаче да прегледају аутомобил и стан родитеља Меди Мекен. Пси су 13 пута упозорили водича на мирис крви и смрти на оба места - и у колима и у стану.

Тада португалска полиција оптужује родитеље за нестанак њиховог детета. Али каснији стручњаци наводе да се "превише веровало псима трагачима", док португалска полиција 2007. године признаје да су витални форензични трагови можда уништени сатима након Медлининог нестанка, пошто место догађаја није прописно било заштићено.

Један од проблема од самог почетка је био тај што је полиција мислила да је дете одлутало током ноћи и што нико није претпоставио да се ради о отмици.

То је резултирало губитком оног што је полиција назвала "златни сат", а то је првих 24 до 48 сати истраге од отмице која се сматра критичном за успешан исход.

Јула следеће године Мекенови су ослобођени сваке сумње, али штета је учињена.

Без нових трагова, истрага је тапкала у месту.

Али Мекенови никад нису престали да траже своју ћерку.

Medlin Meken
Медлин Мекен / Извор: Профимедиа

2011. године они од тадашњег британског премијера Дејвида Камерона траже да покрене "независну, транспарентну и свеобухватну" истрагу на основу свих доступних информација.

Две године касније, Скотланд Јард открива да има "нове доказе и нове сведоке". Убрзо полиција објављује оно што је описала као "ново разумевање догађаја" у ноћи нестанка Медлин Мекен.

Причало се да место у којем је било одмаралиште има "историју сексуалног искоришћавања деце", наводећи 9 сексуалних напада и 3 неуспела напада на британске девојчице у доби од 6 до 12 година које су биле на одмору у том региону у периоду од 2004. до 2006. године.

Након 15 година од отмице, у Португалу се овај случај сматра застарелим. Сада скоро да и нема шансе да се уђе у траг несталој девојчици.

Како су до јавности долазиле информације да је одређени "плавокоси мушкарац" лутао том регијом у периоду нестанка, полиција је саопштила да је можда реч о "унапред планираној отмици".

"Највероватније ју је одвео странац, вероватно неко ко је извесно време уходио породицу и ко је видео да они имају навику да децу остављају саме кад оду на вечеру," саопштио је тадашњи начелник полиције.

Medlin Meken
Медлин Мекен / Извор: Профимедиа

Немачка полиција се јавља са новим осумњиченим мушкарцем. Наиме, тај човек познат по низу прекршаја, боравио је у истом одмаралишту у време када је малена Меди нестала.

Иако против њега нема одређених доказа, истрага је и даље у току.

Тренутно се у свету воде три одвојене истраге - британска, немачка и португалсак и све су везане за случај Мекен.

За то време породица Мекен и даље чека одговор - 15 година касније. Кејт и Џери Мекен кажу да "нису одустали од наде да је Медлин још увек жива" и да ће се поново наћи са њом.

Србија Данас/Стил.курир/Пренела: Ј.Ш.