Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Отац је СИЛОВАО, па терао да плеше, МУЖЕВИ је ТУКЛИ и варали, скончала од ОПАКЕ БОЛЕСТИ! Трагичан живот Рите Хејворт

16.05.2023. 09:33
Пише:
Србија Данас
Rita Hejvort
Рита Хејворт / Извор: Фото: Инстаграм pirntscreen/ritahayworthforever

Била је једна од најславнијих жена свог времена. Заводничких очију и с јарко црвеним ружем на уснама, сан бројних мушкараца.

Од рођења глумачке диве Рите Хејворт прошло је тачно105 година. Била је једна од највећих звезда златног доба Холивуда, уједно и најдража плесна партнерка Фреду Астаиреу и прва глумица која је постала принцеза у стварном животу.

"СРЕЋНИЈА бих била да сам РОДИЛА ПСА, него БЕБУ": Брижит Бардо сина упоређивала са ТУМОРОМ, имала преко 100 ЉУБАВНИКА, а пред снимање сваког филма добијала је ХЕРПЕС

"СРЕЋНИЈА бих била да сам РОДИЛА ПСА, него БЕБУ": Брижит Бардо сина упоређивала са ТУМОРОМ, имала преко 100 ЉУБАВНИКА, а пред снимање сваког филма добијала је ХЕРПЕС

Волела ОБА ПОЛА, на филму се насмејала само једном, никада није дала интервју - Детаљи живота Грете Гарбо дуго су били МИСТЕРИЈА, а ево каква је ЗАИСТА била!

Волела ОБА ПОЛА, на филму се насмејала само једном, никада није дала интервју - Детаљи живота Грете Гарбо дуго су били МИСТЕРИЈА, а ево каква је ЗАИСТА била!

Она је једна од двадесет пет највећих глумица у историји Холивуда, професионална плесачица која је највећи успех доживела филмом Ђилда (Гилда), њено друго име је Богиња љубави, а стекла га је сликајући се за магазин “Лифе”, када је провокативно позирала. Та фотографија донела јој је статус најпознатије пин-уп девојке међу војницима током Другог светског рата. 

sd profil
сд профил / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/rita_hayworth

Била је миљеница američkke елите, али и оних који су могли да је гледају само издалека. Диктирала је сексипил са великог платна и страница тадашњих магазина. Остала је синоним и вечна инспирација за пин уп style и сексипил наглашен црвеном бојом – Рита Хејворт (Рита Hayworth).

Њено право име било је Маргарита Кармен Кансино (Маргарита Цармен Цансино). Родила се 17. октобра 1918. године у Бруклину, у Њујорку. Отац јој је био јеврејин шпанског порекла и цела његова породица се генерацијски бавила плесом. 

rita hejvort
рита хејворт / Извор: Фото: Профимедиа

Отац је тука и злостављао

У време Велике депресије односно економске кризе, њен отац Едуардо је остао без муштерија стога је одлучио да искористи своју ћерку за зараду. Када је напунила 12 година, Маргарита је свом оцу била плесна партнерка, а двојац је наступао под именом "The Данцинг Цансинос".

Маргарита, која је изгледала старија него што је била, није смела да наступа у америчким клубовима, стога је с оцем плесала у задимљеним касинима у мексичкој Тихуани. Сви су их сматрали мужем и женом, а Едуарду то није сметало.

Маргарита је презирала свог оца. Осим што ју је тукао и терао на сате и сате напорних тренинга плеса, готово свакодневно ју је сексуално злостављао. Шокантан детаљ ауторки Ритине биографије Барбари Лиминг открио је њен други супруг, редитељ и писац Орсон Велс.

- Едуардо ју је силовао поподне, а плесао са њом ноћу - написала је Лиминг.

rita hejvort
рита хејворт / Извор: Фото: Профимедиа

Са 18 година се удала за дупло старијег

Напунивши осамнаест година, Рита је направила брзоплету одлуку, као и све диве, и удала се за дупло старијег човека од себе, Едварда Џадсона (Edward Ц. Јудсон). Њен отац није одобравао тај брак, сматрајући да је Џадсон обичан ловац на новац, што је допринело погоршавању односа ћерке и оца. Међутим, Ритином супругу је то сасвим одговарало, јер је преузео улогу њеног тутора и неке врсте менаџера. Тако јој је средио неколико мањих улога у независним филмовима, а затим и организовао кастинг у Цолумбиа Пицтурес. Са овом продукцијском кућом Рита је потписала дугорочан уговор 1937. године. Одбацила је презиме свог оца и додала мајчино, на наговор Џадсона и као Рита Хејворт остала је позната и данас.

Што је бивала успешнија, то се Едвард више бојао да ће га напустити те јој је претио да ће је залити киселином и уништити јој лице.

Но Рита је обистинила Џадсонове страхове и 1942. поднела захтев за развод, а као разлог навела је "окрутност". У бракоразводној парници, сву своју зараду предала је Едварду само како би га се ослободила.

Убрзо је упознала свог другог мужа, редитеља и писца Орсона Велса који се у сензуалну Риту заљубио када је видео њену фотографију у часопису. Пар се венчао, а Рита је родила своје прво дете, ћерку Ребеку. Тада је већ била једна од најуноснијих холивудских звезда, а њен плесачки талент без речи остављао је и великане попут Фреда Астера којим је глумила у два филма. Медији су необичан пар прозвали "Лепотица и Мозак".

У прве две године брака, редитељ ју је варао с неколико жена, укључујући и Џуди Гарланд. 

Брак им је пропадао, а Рита је срећу тражила у бројним кратким аферама, укључујући и ону с индустријалцем Хауардом Хјузом с којим је и затруднела. Одлучила је да отпутује у Европу и тамо побаци.

rita hejvort
рита хејворт / Извор: Фото: Профимедиа

Скандалозно венчање

У Кану 1968. године упознала је Принца Алија Кана, сина Султана Мухомеда Шаха, вође исламистичке секте. Принц је био познат као велики заводник, а на његов шарм одмах је "пала" и Рита. Одмах идуће године, пар се венчао, а њихова свадба проглашена је контроверзном пошто је Рита још увек, технички, била удата за Велса. Због "афере", део публике је бојкотовао њене филмове, но спектакуларна свадба означила је уједно и стварање "прве холивудске принцезе".

Крајем године, Рита је родила њихово једино дете, ћерку принцезу звану Јасмин Ага Кан. Стил живота којег је Кан водио у Европи није се свиђао глумици, а никако није ни могла да научи француски. Током њиховог брака, Рита је била толико посесивна да је добијала нападе панике када би Али отишао код фризера. Но с правом је била у страху јер ју је, причало се, Али на све стране варао.

Рита је одлучила да се врати у САД са својим ћеркама 1951. године, а две године након тога, њен брак с Алијем службено је дошао крају. Крах брака ју је дотукао те је, иако се вратила филмовима, почела да пије више него икад. Тада је и кулминирала њена вишегодишња свађа са шефом свог филмског студија јер је одбијала улоге и претила тужбама. Њени познаници приметили су да се почела понашати аутодеструктивно.

Њена последња два брака била су "зачињена" жестоким свађама и физичким окршајима у јавности. Певач Дик Хејмс упознао је Риту када му је каријера пропадала и грцао је у дуговима.

Хејмс је у инсајдерским круговима био познат као "Господин Зао".

Певач је Риту наводно физички злостављао, а једном приликом ошамарио ју је у популарном клубу у Лос Анђелесу, што је уједно био и крај њихова двогодишњег брака. Хејворт је, према наредби лекара, идућих пар дана провела у кревету како би дошла к себи. Тада 37-годишња Рита је изгледала пуно старије, а своје је боре од силног стреса и алкохола скривала испод тоне шминке.

rita hejvort
рита хејворт / Извор: Фото: Профимедиа

Њен последњи супруг, продуцент Џејмс Хил, Рити је био "последња кап". Иако су били у браку само три године, Хил је Риту ментално злостављао те јој претио, противећи се њеној жељи да престане да глуми у холивудским филмовима. Хил се према Рити односио као према робу, а томе је сведочио и Чарлтон Хестон који се с паром нашао на вечери.

- Викао је на њу све док се није расплакала и почела да се тресе - препричао је глумац и додао да никада неће опростити себи јер јој тада није помогао, пише Блиц Жена.

Била део најсензуалније филмске сцене

Амерички црно-бели филм Чарлса Видора „Ђилда“ (“Гилда”) из 1946. године је обележио каријеру, али и живот Рите Хејворт. Сцена из овог филма у којој Рита, тумачећи Ђилду, плеше у дугој црној сатенској хаљини, скидајући рукавице, сматра се једном од најсензуалнијих филмских сцена. Ова катарзична сцена је изазвала праву револуцију сексуалности на филмском платну четрдесетих година прошлог века, а сам филм је био суочен и са цензуром.

rita hejvort
рита хејворт / Извор: Фото: Профимедиа

Ђилда, главни лик у овом филму, представљала је све само не типичну америчку жену тог времена. Амбициозна и “непристојна” Ђилда, да би остварила свој циљ, своју лепоту и сексуалност користи као оружје у „борби“ са мушкарцима. Она је либерална, одлучна и довољно храбра да натера мушкарце да је посматрају као њима равну и довољно дрска да угрози пријатељство два човека. Ђилда је приказана као жена будућности, заводљива и неконвенционална, која самоуверено игра рулет у казину “окружена ружним женама и лепим мушкарцима“. Захваљујући овом филму, Рита Хејворт је ушла у филмску историју и од једне стидљиве девојке из Бруклина, постаје неприкосновена femme фатале која је пленила својом појавом, покретима и шармом и која је успела да буде сврстана у листу 25 највећих глумица Холивуда.

Поред филма “The Гилда”, глумила је и у филмовима “Only ангелс хаве wings” (са Керијем Грантом), “The Lady фром Shanghai” (са Орсоном Велсом), “Талес оф Manhattan” (са Хенријем Фондом), “You'll Невер Гет Rich” (са Фредом Астером), “Цовер Гирл” (са Џином Келијем). Снимила је око шездесет филмова за нешто више од три деценије свог рада у Холивуду.

Смрт од "мистериозне болести"

Дијагностиковањем Alchajmerove болести 1980. године, званично је означен крај глумачке каријере Рите Хејворт, иако су се симптоми ове болести појављивали почев од 1960. године. Због болести, о Рити се све до њене смрти бринула ћерка Јасмин, коју је добила у браку са Али Каном. Умрла је 1987. године, у свом стану у Њујорку. 

Рита је постала прва јавна особа за коју се знало да је боловала од Alchajmera.

}