Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СОЧАН И МИРИШЉАВ: Ово је оригинални РЕЦЕПТ за најбољи божићни КОЛАЧ ПАНЕТОНЕ, готов је за 15 минута!

09.12.2021. 14:51
Пише:
Србија Данас
panetone
панетоне / Извор: Shutterstock

Уживаћете

Добро познати Панетоне, италијански воћни хлеб, који се обична припрема за Божић.

И код нас га током целе зиме можете купити у продавницама, али зашто га не бисте направили ове године сами? Дивно, слатко, мекано тесто препуно кандираног воћа и сувих грожђица биће права посластица за све укућане.

"АНЂЕЛЕ МОЈ, САД ЈЕ НЕБО БРОЈНИЈЕ..." Сестра преминуле јутјуберке Кике упутила дирљиву поруку! (ФОТО)

"АНЂЕЛЕ МОЈ, САД ЈЕ НЕБО БРОЈНИЈЕ..." Сестра преминуле јутјуберке Кике упутила дирљиву поруку! (ФОТО)

ШОК ПАПАРАЦО! Марија Кулић се ПРЕПОЛОВИЛА, а ово је разлог како је изгубила ПРЕКО 20 КИЛОГРАМА (ФОТО)

ШОК ПАПАРАЦО! Марија Кулић се ПРЕПОЛОВИЛА, а ово је разлог како је изгубила ПРЕКО 20 КИЛОГРАМА (ФОТО)

1 ШОЉА ЧАЈА ОД ОВЕ БИЉКЕ И КАШАЉ ПРЕСТАЈЕ: Сигурно га имате у кухињи, а отклања још низ тегоба

1 ШОЉА ЧАЈА ОД ОВЕ БИЉКЕ И КАШАЉ ПРЕСТАЈЕ: Сигурно га имате у кухињи, а отклања још низ тегоба

Састојци:
500 грама брашна
125 грама шећера
40 грама свежег квасца
200 милилитара млаког млека
1 јаје
4 жуманца
150 грама маслаца или маргарина, отопљеног и охлађеног
мало соли
1 рибана корица лимуна
2 ванилин шећера
100 грама кандиране корице наранџе
50 грама кандираних трешања
170 грама сувог грожђа
шећер у праху, за посипање хлеба

panetone
панетоне / Извор: Shutterstock

Припрема:

Брашно просејати у посуду, додати шећер и у средину утиснути удубљење. Ту намрвити квасац, налити са 100 милилитара млаког млека и измешати са мало брашна са стране и направити пред-тесто. Прекрити са још мало брашна са стране и оставити на топлом месту око 15 минута.

Сада додати остатак млека, јаје, жуманца, маргарин, со, корицу лимуна и наранџе и ванилин шећер. Све добро измесити, и умесити глатко тесто. Оставити га на топлом месту још 30 минута.

Припремити грожђице, а кандирано воће ситно насецкати, па све измесити са тестом. Тепсију са високим ивицама округле форме  подмазати, а около ставити 2 савијене траке од папира за печење. У овако припремљену форму ставити тесто и оставите га на топлом месту док се видно не увећа.

panetone
панетоне / Извор: Shutterstock

Уколико вам тесто пређе ивице форме, одсећи га. Колач пећи на 175 степени, око 60 – 70 минута. Можете и прекрити алуфолијом на сред печења. Охладити и посути шећером у праху.

Пријатно!