Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Увек је бирала ЕКСКЛУЗИВУ, за коју ДРУГИ нису имали слуха - Мира Адања Полак завршила психологију, а радила као СТЈУАРДЕСА, сина добила после 8 ПОБАЧАЈА

04.12.2023. 09:12
Пише:
Србија Данас/М.Лекић
Mira Adanja
Мира Адања / Извор: Фото : Yt прнтсцр РТС Мира Адања Полак Ексклузивно - , Мира Адања-Полак - званичан канал

Новинар, продуцент и аутор, Мира Адања - Полак је и још много тога, али је пословно маг у сва три, иако не верује у магију и савршену формулу новинарства, већ искључиво у рад, труд и аутентични печат који треба да постоји иза свакога ко се одлучи да буде новинар. Живи пример тога да је у сваком послу, генерално, у животу, најбитније да се остане доследан себи и својим идејама.



Мира Адања - Полак је прави пример да се у животу све може, само ако се довољно жели. Свој ентузијазам за посао никада није изгубила, са истим жаром пише као и на самом почетку каријере. Мира је име које ће бити записано у историји новинарства, и многим младим новинарима је узор и разлог зашто се одлучују за ову професију. Увек је била аутентична, храбра и samouverrena, природно су јој од руке полазиле многе стваре, а и иза тога се налазила њена посвећеност, рад, упорност.

Њу интересује само то да се никада није покајала за донешену одлуку. У једном интервјуу јуе рекла како може и сада да стане иза свих својих репортажа, које је радила од почетка своје каријере, и да је то једна велика одговорност. Мира Адања није само преузела велику одговорност на себе, већ се кроз своју каријеру увек борила часно, поштено, онако како треба.

Српска певачица била у "Задрузи", муж јој УМРО ОД ГЛАДИ, само дан након концерта ИЗГУБИЛА БЕБУ - Буран живот Снежане Мишковић ВикторијеViktorija

Српска певачица била у "Задрузи", муж јој УМРО ОД ГЛАДИ, само дан након концерта ИЗГУБИЛА БЕБУ - Буран живот Снежане Мишковић Викторије

Бежао у САН од СУРОВЕ РЕАЛНОСТИ - Шмекерчина којег су жене обожавале, мушкарци га поштовали, до краја носио БРЕМЕ великих животних НЕДАЋАŽarko LauÅ¡ević

Бежао у САН од СУРОВЕ РЕАЛНОСТИ - Шмекерчина којег су жене обожавале, мушкарци га поштовали, до краја носио БРЕМЕ великих животних НЕДАЋА

Mira Adanja Polak
Мира Адања Полак / Извор: Фото: Youtube printscreen Мира Адања-Полак - званичан кана

Биографија  

Мира Адања - Полак рођена је ратне 1942. у Будимпешти, од оца Соломона, лекара и једног од оснивача ВМА, и мајке Катарине, историчара уметности. Одрастала у Београду са сестром Горданом и братом Ђорђем. Дипломирала клиничку психологију, бавила се маркетингом, била и шеф стјуардесама Авиогенекса. Пре телевизије писала за „Политику“, „Дугу“, „Базар“, а касније сарађивала и за светске медије попут часописа „Пипл“, „Ројалити“, америчку телевизију АБЦ, британску ИТН… Говори енглески, француски, мађарски, италијански.

Како је Мира у једној емисији рекла, породица јој је била одскочна даска за све у животу, како за посао, тако и за савладавање свих потешкоћа, које јој је живот касније доносио, и уз то научила како да примени у животу оно што хоће, а да притом никога не повреди.

По струци психолог, по животној мисији новинар

На Телевизији Београд се запослила 1971 године. Прво је била ангажована као почасни новинар и новинар - извештач у редакцији Информативно-политичког програма где је радила од 1971 до 1984. Од 1984 до 1986 била је уредник, а од 1986 до 1991 и уредник емисије у редакцији Информативног програма. Од 1991 до 1995 радила је у редакцији Београдског програма где је била уредник деска, а од 1995 до 2002 коментатор. Од 2002 уређује и води ауторску емисију " Мира Адања-Полак – ексклузивно",  која се емитује сваке недеље на Радио-телевизији Србије. Као домаћин емисије, Мира Адања-Полак даје своје виђење одређених проблема и актуелних недељних догађај

Постала је препознатљива по специфичним путописима које приказује у оквиру емисије „Мира Адања-Полак“. Репортаже које се издвајају су оне из Америке, Аустрије, Чилеа, Француске, Италије, Индије, Јапана, Кеније, Кине, Мађарске, Немачке и Русије, а о њеним интервјуима са званичницима и звездама до којих је тешко доћи се и данас говори. Уз све то бави се и хуманитарним радом, а 2009. године јој је на годишњем скупу Y-peer програма УН-а за континуирану борбу против АИДС-а и ширење знања о овој болести додељено звање амбасадора УНФПА.

Приватан живот успешно крије

- Моја интима није део мога посла. То је мој лични живот. Немам потребу да свој лични живот тумачим и да тиме потпомогнем оно што производим. На мени можете све да видите - да ли сам задовољна жена, да ли је све у реду, да ли имам неких личних проблема. На лицу једне жене видите увек све - рекла је Мира, у једном интервјуу.

Мира је у браку с Мартином Дарком Полаком, ракетним инжењером и имају сина Марка. Каже да укућани не гледају често њене емисије, већ их то много и не занима. За њу, породица је "нуклеус" друштва, и ако она у сржи не ваља и није добра, ништа друго у животу и не може да буде добро.

Упорност као особина дефинитивно јој је помагала и на плану каријере, али и у приватном животу, чему дугује бројне своје успехе.

Не само када је у питању посао, истрајност је Мири била савезник и када је реч о породици, а ни осам неуспешних трудноћа нису је нагнале да одустане од идеје о материнству.

Од сина има троје унучади. У једном интервјуу је рекла и да сама мотивација лежи у томе што већ ако мора много да ради, онда да њени унуци знају да је раазлог због ког њихова бака није могла више времена да проводи са њима исправан и да се они у будућности поносе њом и њеним радом.

— Зна се ко је у кући најстарији, муж, ко други. Ја сам патријархална жена и држим до тога. Муж је глава куће и то поштујем. Мислим да је у основи свих брачних размирица управо тај исфорсирани сукоб надлежности, та исфорсирана потреба неких жена да, без икаквог истинског разлога, преузимају на себе прерогативе који припадају мушкарцима - рекла је у једном интервјуу Мира.

Јованка Броз 

- Јованку Броз посећивала сам више пута, у жељи да са њом направи телевизијску емисију. Сећам се да ми је у неколико наврата било веома непријатно, јер када ме је послуживала чајем и колачима, она је била та која је све то износила, а ја сам имала слику недодирљиве Јованке која стоји поред Тита. Нисам ни тада ни сада Јованку Броз другачије замишљала.- Сваки разговор са њом остављао ми је горак укус у устима и терао на размишљање о средини у којој живим, о неправдама које се тешко исправљају и о томе да у неким случајевима нема поправног – каже ова ТВ ауторка .Јованка Броз била је недодирљива дуги низ година. Први пут су људи у Југославији чули њен глас када ју је Мира Адања Полак интервјуисала на кратко за „Дневник“ Телевизије Београд.

- Тај кратак сусрет са њом 1975. године, када је била у посети Сремској Каменици, вероватно ми је обезбедио и касније посете – закључује Полакова.

Mira Adanja - Polak, Jovanka Broz
Мира Адања - Полак, Јованка Броз / Извор: Фото: Youtube printscreen / Мира Адања-Полак - званичан канал

"Колико један заштићени сведок може бити заштићен..?"

Да ли се од сицилијанске мафије уопште може заштитити? Два пута је радила прилог са овим човеком, трећи пут чека, да би комплетирала причу и добила целовит одговор на ову тему. Винћенцо Контичели, човек који се бори против мафије, на интервју са њим је чекала три године. Интервју је добила само зато што никада није била у комуникацији са неким ко би могао да је компромитује. Док је радила интервју са њим, није била свесна опасности. " Удаљено због снајпера", је реченица коју је чула док је радила свој посао. Мира каже да држава овог човека све мање штити, и да је он предао списак свих оних које Италија јури, због тога је толико угрожен. Планира и трећи интервју са њим, да би заокружила његову причу.

Карађорђевићи 

-  Принцезу Јелисавету Карађорђевић сам први пут срела пре 22 године у Београду. Од њеног првог доласка у Србију када је дошла само на кратко као супруга перуанског дипломате Јелисавета Карађорђевић није престајала да се бори за истину, да њен отац Кнез Павле није крив и да није издао своју земљу. Од њених првих долазака у Србију пратила сам и желела да сазнам све о породици која је носила жиг срама само зато што није била схваћена и што дела Кнеза Павла нису била правилно тумачена. Боравила сам у кући у Паризу коју сам у једној од емисија назвала 'кућом изгнанства' у којој је породица становала након прогона у Кенију и где се кнез Павле суочио са смрћу свог вољеног сина Николе млађег брата Принцезе Јелисавета који је трагично погинуо у аутомобилској несрећи.
У кући у Паризу сам била данима и нисам је напуштала живећи историју своје земље читајучи многа документа,а да о томе нисам ниста знала. Тога није било у нашим уђбеницима историје.Кућа у Паризу у шеснаестом арондисману је била тако отмена ненаметљива и, скромна ,уредна као да су укућани изашли само на трен. Била је то кућа у коју се вратила Јелисавета Карађорђевићá први пут после дугог отсуствовања након њеног наглог одласка из родитељског дома када је имала 23 године јер није могла да гледа тужне и разочаране родитеље. Била сам са њом када је први пут ушла у родитељски дом после дуго година.У оквиру емисија Екскузивно коју радим било је имитовано неколико документарних емисија које су водиле до истине. Људи су се тада први пут суочили са животом ове породице која је живела далеко од своје земље ,а била дубоко уткана у нашу историју. .Урадила сам укупно 6 емисија које су се бавиле породицом Павла Карађорђевица.У овим емисијама обједињена је прича једне породице о којој смо до недавно веома мало знали. У емисији говоре лакеј на Двору као и дадиља Јелисавете Карађорђевић. Ти људи били су непосредни сведоци њиховог начина живота.  - рекла је Полак за РТС

 Мира Адања-Полак - Ексклузивно

Током Рата у Босни и Херцеговини обезбедила је једини ексклузивни интервју тадашњег председника Србије Слободаном Милошевићем који је британска телевизија ИТН емитовала у преко 60 земаља света. Интервјуи за ову британску телевизију са генералом Ратком Младићем и председником Републике Српске Радованом Караџићем у то време укључени су у специјалне емисије о дешавањима у Сребреници које су ИТН-у донеле велики број престижних међународних признања и награда.

Део својих емисија посветила је хуманитарном раду (акције за изградњу болнице за душевне болеснике „Лаза Лазаревић” и школе за слепе „Вељко Радмановић”“ у Земуну, повезивање донатора са особама којима је потребна помоћ, репортажа о усвајању детета са хендикепом). На годишњем скупу И-пеер програма Уједињених нација за континуирану борбу против стране и ширење знања у вези са овом болешћу у египатском Каиру додељено јој је звање амбасадора УНФПА (Унитед Натионс Фунд фор Популатион Ацтивитиес) за 2009. Проглашена је за „Жену године““ 1993 године од стране Америчког биографског института. Одреднице о њој налазе се у више иностраних "Ко је ко" лексикона.

Највећа достигнућа

Мира Адања-Полак је новинарка иза које је велики број ексклузивних интервјуа са припадницима краљевских породица, значајних особа из светске политике, уметности и бизниса, а многе од њих је направила у време када је то било готово неостварено.

- Увек сам знала шта хоћу и никад нисам ишла преко могућности, и туђих и својих - истиче Мира Адања Полак, у једном интервјуу.

Добитница је признања „Капетан Миша Атанасијевић“ за афирмацију српске културе и уметности, затим повеље за изузетан допринос уметности и култури Србије од Удружења ликових уметника примењених уметности и дизајнера Србије.

2009. године јој је на годишњем скупу Y-peer програма УН-а за континуирану борбу против АИДС-а и ширење знања о овој болести додељено звање амбасадора УНФПА (Унитед Натионс Фунд фор Популатион Ацтивитес).

Интервјуи који ће остати записани у историји

  • Хенри Кисинџер
  • кнез Мајкл Романов
  • принцеза Леонида Романов
  • Софија Лорен
  • Карло Понти
  • Карл Малден
  • Џејмс Вудс
  • Јованка Броз
  • Госпођа Аљенде
  • Зоран Ђинђић
  • кнез Александар Карађорђевић
  • принцеза Јелисавета Карађорђевић
  • Барбара Картланд
  • Ерика Јонг
  • Оријана Фалачи
  • Фредерик Форсајт
  • Грејам Грин
  • Вили Брант
  • Џефри Арчер
  • Лорд Овен 

Mira Adanja Polak
Мира Адања Полак / Извор: Фото: facebook printscreen Мира Адања-Полак

О њој су писали

Душан Славковић,  Бранислав Ковач,  Слободан Сотиров, Др Бранко Бокун, Веселин Кљајић, Тристан Џонс, Дина Јохнсен, Бранка Оташевић, Др Маргарета Башарагин,  Жозеф Лончар,  Александар Мандић и многи други..

О себи је рекла

" Ја не радим оно што не могу да промени, ја не водим ратове, нећу да губим рат, нећу да губим рат." - рекла је Мира Адања -Полак за РТС, своју матичну кућу, и говорила о томе како може да стане иза сваке своје репортаже, јер ниједном није погрешила, баш зато што није радила ствари које су променљиве и на које не може да утиче својом вољом.

"Ја сам људе лечила.." - говорила је о томе како је својим психолошким умећем долазила до суштине људске душе и најскривенијих намера

" Ја са Вама седим и заводим Вас, јер желим да и други пут урадим интервју са Вама.."

" Ја се још увек бавим психологијом, не мислите, ваљда, да је све ово што ја радим новинарство, то је искључиво психологија.."