Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО СЕ ПРАВИЛНО ЧИСТЕ: Са овом НАМИРНИЦОМ ће вам наочаре бити као нове, БЕЗ мрља и МУСАВОГ СТАКЛА

21.10.2021. 22:41
Пише:
Србија Danas/mojvid.rs
naočare
наочаре / Извор: Shutterstock

Брзо и лако им вратите сјај.

Чишћење наочара за вид, као и оних за сунце свакога дана је најбољи начин њиховог одржавања и спречавања огреботина и других оштећења стакала.

Међутим, колико вас то ради исправно?

"Мој дечко стално купује женску гардеробу, али не мени!": Контактирала је продавницу и сазнала за НЕВИЂЕНУ ИЗДАЈУ

"Мој дечко стално купује женску гардеробу, али не мени!": Контактирала је продавницу и сазнала за НЕВИЂЕНУ ИЗДАЈУ

ИМАТЕ БОЛОВЕ У ЖЕЛУЦУ? Ево шта би требало да једете, а шта да ИЗБЕГАВАТЕ у широком луку

ИМАТЕ БОЛОВЕ У ЖЕЛУЦУ? Ево шта би требало да једете, а шта да ИЗБЕГАВАТЕ у широком луку

НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИО: Ова НАМИРНИЦА вас ШТИТИ од ВИРУСА, помаже и код гастритиса и АНЕМИЈЕ

НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИО: Ова НАМИРНИЦА вас ШТИТИ од ВИРУСА, помаже и код гастритиса и АНЕМИЈЕ

Пратите ове савете за чишћење стакала и оквира наочара како бисте избегли ризик од огреботина или других оштећења. Помоћи ће вам да ваше наочаре за вид, као и оне за сунце и спорт сачувате у добром стању.

naočare
наочаре / Извор: Профимедиа

Темељно оперите и осушите руке

Пре чишћења наочара на рукама не сме бити прљавштине, масноће, лосиона или било чега другог што би могло доспети на стакла. За чишћење руку користите сапун или течност за прање судова, као и чист пешкир.

Проперите наочаре под слабим млазом топле воде

Ово ће уклонити прашину и друге нечистоће и на тај начин спречити да се стакла огребу када их будете чистили. Не користите врелу воду јер може оштетити неке врсте облога стакала.

Нанесите на свако стакло наочара кап течности за прање посуђа

Већина течности за прање судова су веома концентрисане и треба их користити у малим количинама. Можете прво нанети неколико капи на врх прста. Користите само оне течности које не садрже лосион.

Нежно трљајте обе стране стакала и оквир наочара пар секунди

Детаљно очистите сваки део укључујући и јастучиће за нос и делове дршака који иду иза ушију. Такође, очистите место где се ивице стакала ослањају на оквир – овде се често накупљају прашина, прљавштина и масноћа.

naočare
наочаре / Извор: Shutterstock

Темељно исперите обе стране стакала и оквир

Уколико не уклоните сав сапун, на стаклима ће остати трагови након што се осуше.

Пажљиво протресите наочаре да бисте уклонили већи део влаге са стакала

Пажљиво прегледајте стакла наочара како бисте били сигурни да су чиста.

Нежно обришите стакла и оквир чистим пешкиром

Можете користити и кухињску крпу приликом брисања наочара. Ипак, памучни пешкир је савршен за чишћење ствари од танког стакла. Проверите да ли је пешкир потпуно чист. Прљавштина или остаци заробљени у влакнима пешкира могу вам огребати стакла, док их уље за спремање хране, себум или лосион на пешкиру могу запрљати.

Поново прегледајте стакла

Ако су на површини и даље видљиви трагови или мрље, уклоните их чистом крпом од микровлакана. Посебне марамице за чишћење су доступне код већине оптометриста или у специјализованим радњама за фотографе.

Ако немате ове марамице, покушајте да користите појединачно запаковане влажне марамице за чишћење стакала на наочарима за једнократну употребу. Оне су посебно направљене за чишћење стакала на наочарама.

А сада је време да пређемо на још једну веома важну тему – шта НЕ користити за чишћење наочара.

Средства и марамице за чишћење наочара

Средство за чишћење стакала наочара у облику спреја можете купити тамо где купујете наочаре или у локалној апотеци. Они могу бити веома корисни уколико сте на путу или немате при руци сапун и чисту воду.

Ако не можете да проперете наочаре водом из славине пре њиховог чишћења, упоребите већу количину спреја да бисте испрали прашину и остале нечистоће пре него што обришете стакла крпом.

Уколико ваша стакла имају антирефлексни слој, проверите да ли је средство за чишћење наочара погодно за употребу на антирефлексним стаклима.

Крпице за чишћење наочара су ок, али их редовно перите

Крпице за чишћење од микровлакана су одличан избор за чишћење наочара. Оне веома добро суше стакла и уклањају уља и нечистоће, истовремено спречавајући појаву трагова.

Међутим, пошто су толико ефикасне у упијању масноћа и прљавштина, морате их често прати. Ручно оперите крпицу у чистој води помоћу течности за прање судова, а затим је оставите да се осуши.

Да ли огреботине са стакала наочара могу да се уклоне?

Нажалост, не постоји чаробно средство за уклањање огреботина на стаклима. Чим се појаве, оне ту остају заувек.

На тржишту постоји чистав низ производа који огреботине могу учинити мало мање видљивим, али то су заправо воштане материје које се брзо скидају, а резултати њихове примене зависе од места и дубине огреботина.

Осим тога, често остављају прљаве трагове на наочарама чија стакла имају антирефлексни слој.

Осим што одражавају светлост и ометају вид, огреботине могу негативно утицати на отпорност стакала на ударце. Ако приметите веће огреботине на стаклима својих наочара, најбоље је да их се решите и набавите нове. То ће осигурати оптималан вид, али и сигурност.

Када купујете стакла за наочаре, изаберите она са премазом отпорним на огреботине. Распитајте се код оптометристе да ли је ваша куповина покривена гаранцијом за заштиту од огреботина, посебно ако је раније проблем укључивао огребана стакла.

Када наочаре однети на професионално чишћење?

Ако су стакла у добром стању, али се јастучићи за нос или други делови оквира не могу лепо очистити, обратите се оптометристи. У неким случајевима се наочаре могу темељитије очистити ултразвучним уређајем, а пожутели јастучићи за нос се могу заменити новим.

Али, запамтите, не покушавајте то да изводите код куће, већ се обратите професионалцу.

Користите футролу за наочаре

Стакла на наочарима се лако могу огребати ако их не одлажете на сигурном месту. Укључујући и период када их скидате преко ноћи.

Наочаре увек чувајте у чистој футроли и никад их не стављајте на сто или другу површину тако да стакла буду окренута надоле. Ако немате футролу при руци, наочаре оставите на ону страну која се поклапа са линијом обрва када се носе (немојте их склапати) на сигурно место где их нико не може оборити или сести на њих.

naočare
наочаре / Извор: Shutterstock

Наочаре не трају вечно

На свим наочарама неизоставно ће настати пар огреботина услед свакодневне употребе, као и случајног пада или неправилног одлагања. Стакла могу бити отпорна на огреботине у одређеној мери, међутим, то није довољно.

Када купујете наочаре, обратите се свом оптометристи и сазнајте да ли гаранција покрива случајеве огреботина. Ово је посебно важно код дечијих наочара.

Оно што је добра вест јесте чињеница да, уколико будете пратили све ове савете успећете да очувате своје наочаре чистим и без огреботина дуго времена.