Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Насмејани Чендлер ван екрана био УСАМЉЕН и ДЕПРЕСИВАН, са само 14 постао ТЕЖАК ЗАВИСНИК, а трауме из детињства га прогониле до СМРТИ

06.11.2023. 08:35
Пише:
Србија Данас
Metju Peri
Метју Пери / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/mattyperry4,youtube printscreen extratv

Цео свет је остао у шоку када је сазнао да је Меткју Пери мртав!

Вест да је Метју Пери преминуо потресла је колеге и фанове широм света. Миљеник публике најпознатији по улози Чендлера Бинга у планетарно популарној серији "Пријатељи" изненада нас је напустио у 54 години живота. 

Колико је његова смрт изненадила и запрепашћујућа за фанове сведоче и бројне теорије које се шире мрежама, а које се баве узроком, околностима и разлозима смрти славног глумца. Готово да јавност не може да верује да је заиста мртав, те сада покушавају да се нађу логична објашњена, али смрт је увек необјашњива и недокучива.

Тако су као гром одјекнули подаци о његовој зависности од алкохола и лекова, нездравом начину живота и покушајима одвикавања. Они као да су бацили сенку на оно најважније - ко је био Метју Пери као глумац, човек, пријатељ, рођак, син.

Metju Peri
Метју Пери / Извор: Фото: Youtube printscreen/extratv

Детињство

Објављивањем аутобиографије "Пријатељи, љубавници и Велика Страшна Ствар" глумац је дао могућност фановима широм света да схвате ко је он уствари био, шта се крије иза маске популарности и срећног лица које нас је 10 година засмејавало крој серију "Пријатељи".

У својим мемоарима прича о успонима и падовима свог живота, од детињства до одраслог доба. Његово детињство је оно што је обликовало многе борбе које је имао у каснијем животу и кључно је за разумевање његовог животног пута.

Метју Ленгфорд Пери је рођен 19. августа 1969. године у Вилијамстауну у Масачусетсу. Одрастао у Отави и Лос Анђелесу, свакодневно путујући на релацији Монтреал – Лос Анђелес због развода родитеља

Као тинејџер желео је да постане славни тенисер и био је национално призната звезда овог спорта у Канади. Када се окренуо глуми у својим двадесетим, добио је жељену улогу главног глумца у пилоту серије о којој су сви причали и која је данас једна од најпознатијих ситком серија на свету – "Пријатељи".

Његов отац глумац, Џон Бенет Пери, раскинуо се са својом мајком Сузаном док је Метју још био дете. Отишао је да живи са својом мајком у Отави, Канада.

Док је одрастао, Пери је развио две страсти — играње тениса и глуму. Преселио се у Лос Анђелес са 15 година да живи са оцем.

Сугерише се да су искуства Метјуа Перија из детињства поставила позорницу за његове будуће борбе. Као дете, често се осећао усамљено и као да је морао напорно да ради да би привукао пажњу својих родитеља, посебно мајке. Ова осећања би остала са њим у одраслом добу, што би га довело до тога да се окрене злоупотреби супстанци, слави и повременим везама како би се осећао мање сам.

Међутим, Пери не криви своје родитеље за своју зависност. Док је то чинио раније, у одраслом добу је веровао да је зависност болест и да има природну предиспозицију за то. Ипак, сматра да су ту предиспозицију погоршали догађаји из његовог детињства. 

Пери је имао своје прво искуство са дрогом када је имао само неколико недеља. Био је беба са грчевима, а његови родитељи су очајнички желели да га натерају да престане да плаче. Његов лекар му је преписао барбитурате, депресивну класу лекова који изазивају зависност. Његов отац се сећа Перија као бебе која је неутешно плакала, а затим заспала одмах након што би добила лек.

Иако као беба није развио зависност од барбитурата, искуство је оставило траг. Прво, верује да је то негативно утицало на његову способност да спава јер му је лек дат током периода интензивног развоја мозга који обликује сан особе. Он је имплицирао да би то могао бити разлог због којег је имао проблема са спавањем као одрасла особа. Друго, Пери сугерише да је ово био први случај покушаја да се реши проблем са леком, а не да се истражује и решава основни узрок, успостављајући образац који ће касније поновити.

Његова мајка је бивша краљица лепоте која је постала моћна жена са сјајном каријером. Његов отац Џон Бенет Пери је бивши музичар који је постао глумац који никада није постигао велики успех осим познате рекламе за парфеме. (Кратка напомена: Перијев отац је ипак добио прилику да заблиста у ударном термину, када је направио камбек у сезони 4 серије Пријатељи.) Венчали су се и добили га скоро одмах, али су се онда развели када је имао девет месеци. Након развода, његов отац се преселио у Калифорнију да настави каријеру у шоу бизнису, остављајући Перија и његову мајку, тада само 21-годишњу Сузан Пери, у Канади.

Метју се често усамљено сам током свог детињства. Једно од његових најранијих сећања је како је сам путовао из Канаде у ЛА да посети свог оца. Имао је само пет година и летео је као малолетник без пратње. Сећа се да се уплашио и осетио олакшање када је коначно видео ЛА из авиона, знајући да ће ускоро бити са родитељем. Верује да је сећање иза њега утицало да се осећа опуштено – мање усамљено – у кућама или становима са погледом на светла града.

Код куће у Канади, осећај усамљености је био константан. Његова мајка је радила дуго и, иако је обично био под бригом баке и деде или дадиље, често је био сам код куће. Знајући да је његов отац отишао авионом за Калифорнију, сваки пут када би видео авион изнад главе, забринуо се да је његова мајка у њему, остављајући га иза себе.

Након што се са 15 година преселио у Лос Анђелес да живи са оцем, постао је више заинтересован за глуму. Поред наступа у неколико средњошколских сценских продукција, остао је страствени тенисер. Пери је заузео 17. место на националном нивоу у категорији јуниора појединачно и треће у категорији парова. По завршетку средње школе је намеравао да се упише на Универзитет Јужне Калифорније. Међутим, када му је понуђена главна улога у телевизијској серији "Дечаци ће увек бити дечаци" (1987), искористио је прилику да започне своју глумачку каријеру.

Каријера

Пери је своју прву филмску улогу добио још у средњој школи, споредну улогу у фиму "Ноћи у животу Џимија Рирдона" (1988). Нажалост, филм није привукао много пажње, а критика је била оштра.

У септембру 1987. Пери је глумио у свом првом ситкому, "Друга шанса". Комедија је имала фантастичну причу где је главни актер био Кил Мартин који је глумио човека који умире и добија прилику да се врати као ментор млађој верзији себе (коју игра Пери). Филм је касније преиначен, избачен је лик који је Мартин тумачио, а у фокусу су биле тинејџерске незгоде Перијевог лика. Упркос новом правцу и новом наслову, "Дечаци ће увек бити дечаци", ситком није успео да привуче довољно публике да остане у етру.

Након тога уследило је неколико неуспелих улога или оних које нису изазвале већи одјек. А онда је отишао на кастинг за "Пријатеље" и његов живот се потпуно променио.

"Пријатељи" су били изузетно успешни и то је Перија учинило међународном славном личношћу. До 2002. године, он и његове колеге Дженифер Анистон, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Мет ЛеБлан и Дејвид Швимер зарађивали су милион долара по епизоди.

Серија му је донела и номинацију за Еми 2002. године за награду за најбољег главног глумца у комедијској серији.

Пријатељи из "Пријатеља"

Пери је убрзо пронашао савршен пројекат са главном улогом у новом ситкому о групи младића и девојака у Њујорку. Дебитујући у септембру 1994, "Пријатељи" су постали један од најпопуларнијих телевизијских серијала свих времена.

Пери је играо духовитог и саркастичног Чендлера Бинга, који је делио стан са амбициозним глумцем по имену Џои, кога је играо Мет ЛеБлан, и био је дугогодишњи Росов пријатељ, кога игра Дејвид Швимер. Глумачку поставу су употпуњавале Кортни Кокс која је играла Монику, Росову сестру; Џенифер Анистон је играла Рејчел, Моникину цимерку и Росову љубав; а Лиса Кудроу је играла Фиби, откачену, необичну пријатељицу свих.

Шест глумаца су били пријатељи и на екрану и ван њега. Удружили су се да поново преговарају о својим уговорима након што су "Пријатељи" постали велики хит — емисија коју многи Американци обожавају да гледају четвртком увече.

Током каснијих сезона "Пријатеља", Чендлер је развио романтичну везу са Моником. Ликови су се на крају венчали, усвојили близанце и планирали пресељење у предграђе пошто се серијала завршила у мају 2004. након деценије емитовања.

Пери се појавио у филмовима као што су "Фоолс Русх Ин, Алмост Хероес, Three то Танго, The Вхоле Нине Иардс" и његов наставак "The Вхоле Тен Иардс, и Сервинг Сара".

Године 1995. Пери и Џенифер Анистон појавили су се у 60-минутном промотивном видеу за Microsoftov Windovs 95, објављеном на ВХС-у 1. августа.

За своју улогу Џоа Квинсија у "Западном крилу", Пери је добио две номинације за Еми за најбољег гостујућег глумца у драмској серији 2003. и 2004. године. Појавио се као адвокат Тод Мерик у две епизоде "​​Alli МцБеал". Године 2004. дебитовао је као редитељ и глумио у епизоди четврте сезоне комедије-драме "Сцрубс", епизоде ​​у којој је био његов отац.

Борба са зависношћу

Брутално искрен и самосвестан, он сликовито описује своју доживотну борбу са зависношћу у аутобиографији и оним што ју је подстакло, упркос томе што је наизглед имао све. Најозбиљнији део књиге је свакако његова борба са зависношћу, и шокантни детаљи попут чињенице да је био на детоксикацији чак 65 пута. 

Наиме, Пери се борио са зависношћу од алкохола и лекова за болове, а први пут је отишао на рехабилитацију због зависности од лека против болова Вицодин 1997. и завршио другу рехабилитацију 2001. Годинама касније, Пери је рекао "Пеопле" да "није могао да престане" да користи алкохол и пилуле током тог периода.

У својим мемоарима, Пери је написао да је постао алкохоличар са 14 година. Постао је зависник од Вицодина након несреће на јет-скију 1997. и завршио је 28-дневни програм рехабилитације у Фондацији Хазелден Betti Форд те године. Његова тежина је пала на само 58 кг, а узимао је чак 55 Вицодин пилула дневно. Са 30 година патио је од панкреатитиса изазваног алкохолом. У мају 2000. примљен је у медицински центар Цедарс-Синаи.

Док је Пери 2002. рекао да се потрудио да не пије на снимању "Пријатеља", долазио је са екстремним мамурлуком и понекад се знојио и тресао на снимању. Током каснијих сезона серије, често је био пијан на сету. Његови другови су уложили напоре да му помогну, чак су организовали интервенцију, али су били неуспешни.

Metju Peri
Метју Пери / Извор: Профимедиа

У фебруару 2001. Пери је паузирао продукцију "Пријатеља" и "Служење Сари" на два месеца да би могао да уђе на болничку рехабилитацију због зависности од Вицодина, метадона, амфетамина и алкохола. Касније је рекао да се због поремећаја употребе супстанци не сећа три године свог рада на "Пријатељима".

У лето 2018. објављено је да је глумац хитно превезен у болницу са гастроинтестиналном перфорацијом (пуклином црева). 

Компликације је настала због употребе дрога, па је захтевала седмочасовну операцију и употребу кесе за колостомију месецима након тога. Пери је посветио књигу "свим сапатницима" и написао у прологу: "Требало би да будем мртав".

Током недавног телевизијског окупљања "Пријатеља", Пери је изненадио колеге признајући да је патио од озбиљне анксиозности "сваке ноћи" током снимања. ТМЗ је известио да у суботу на лицу места није пронађена дрога.

Љубав

Током своје тридесетогодишње каријере у индустрији забаве, Perri је имао неколико романтичних веза, укључујући оне са навећим звездама као што су Џулиа Робертс и Цамерон Диаз.

Иако је приметио да су међу тим лошим везама биле везе које је изгубио због зависности, захвалио је бројним својим прошлим љубавницама што су му спасиле живот - као што је његова прва девојка Габријел Бобер, "она која је истакла да нешто није у реду са мном и први пут ме послао на рехабилитацију".

У новембру 2020. године, Пери се верио за девојку Моли Хурвиц, међутим, пар је објавио да су се раздвојили у мају 2021.

Смрт

Пре само неколико дана Метју нас је заувек напустио и отишао у легенду, а сахрањен је испраћен најближим пријатељима и рођацима на гробљу преко пута студија у коме је снимана легендарна серија.

Пери је пронађен без свести у ђакузију на свом имању, а полицијски извештај показује да нема знакова насилне смрти, нити нелегалних супстанци на месту злочина.

Тек након детаљих анализа утврдиће се тачан узрок смрти, изјавили су из полиције.